Reacţii internaţionale la tentativa de lovitură de stat din Turcia
Numeroase ţări şi-au făcut cunoscută îngrijorarea în legătură cu evoluţia situaţiei din Turcia, unde o tentativă de lovitură de stat militară era în curs în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Articol de Agenţia de presă RADOR, 16 Iulie 2016, 10:13
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, le-a cerut tuturor părţilor din Turcia să susţină guvernul turc "democratic ales" al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Totodată, dl. Obama a cerut "să se dea dovadă de reţinere şi să se evite violenţa sau baia de sânge" în Turcia, unde 42 de persoane, civili şi poliţişti, au fost ucise la Ankara şi unde soldaţii au tras în mulţime la Istanbul.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut o revenire rapidă şi pacifistă a puterii civile în Turcia. "Interferenţele militarilor în afacerile oricărui stat sunt inacceptabile", a declarat dl.Ban într-un comunicat. "Este crucială reinstaurarea puterii civile şi a ordinii constituţionale, în mod rapid şi pacifist şi în acord cu principiile democraţiei", a adăugat el.
De asemenea, Uniunea Europeană a făcut apel la o "revenire rapidă a ordinii constituţionale în Turcia", într-un comunicat al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi al şefului diplomaţiei europene, d-na Federica Mogherini.
Rusia este "extrem de îngrijorată" de situaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că preşedintele Vladimir Putin este "informat în mod constant".
Aflat în vizită la Moscova, secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat că speră în pace, stabilitate şi în "continuitatea" puterii din Turcia, în timp ce omologul său rus, Serghei Lavrov, a făcut apel la turci "să evite orice înfruntare ucigaşă" şi a solicitat ca problemele Turciei "să fie rezolvate respectându-se Constituţia". John Kerry şi Serghei Lavrov, care au avut peste 12 ore de negocieri consacrate pe larg Siriei, au apărut în faţa presei în momentul anunţării tentativei de lovitură de stat militară în Turcia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a chemat la "calm" şi la "respectarea totală a instituţiilor democratice din Turcia", "aliatul stimat" al Alianţei Nord-Atlantice.
Şi Franţa a solicitat "evitarea oricărei violenţe" şi "respectarea ordinii democratice" în Turcia, cerându-le "francezilor aflaţi în Turcia să nu iasă din case", potrivit unui comunicat dat de Ministerul Afacerilor Externe francez.
În Grecia, ţară vecină cu Turcia, premierul grec, Alexis Tsipras, şi-a făcut cunoscut "sprijinul faţă de guvernul democratic ales" din Turcia, prin intermediul unui contact al serviciilor sale cu acelea ale preşedintelui Erdogan, a indicat o sursă guvernamentală greacă.Postul public de televiziune grecesc Ert1 şi-a întrerupt programele pentru a se ocupa în direct de evenimentele din Turcia.
În Iran, tot stat vecin cu Turcia, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a vorbit despre "marea îngrijorare" a ţării sale, a relatat site-ul guvernului iranian. "Ne exprimăm marea îngrijorare în legătură cu evenimentele din Turcia. Stabilitatea, democraţia şi securitatea turcilor reprezintă o prioritate", a afirmat dl. Zarif, subliniind "necesitatea menţinerii unităţii" în această ţară.
La Bruxelles, premierul belgian, Charles Michel, le-a cerut, pe Twitter, cetăţenilor ţării sale prezenţi în Turcia "să rămână în locuinţe". Ministerul Afacerilor Externe belgian le-a recomandat turiştilor "să rămână pe loc, în interior, până când se va clarifica situaţia".
Compania aeriană greacă Aegan Airlines a anunţat anularea zborurilor sale, prevăzute sâmbătă către Istanbul şi Izmir, marele oraş turc aflat pe ţărmul Mării Egee.
La rândul său, compania aeriană germană Lufthansa a indicat că îşi va anula zborurile între Germania şi Turcia până la prânz.