Radu Stroe solicită urgentarea adoptării Codului Rutier
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, doreşte adoptarea modificărilor Codului Rutier, aflat în prezent în dezbatere, în comisiile parlamentare.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Ianuarie 2014, 14:26
Radu Stroe a prezentat luni bilanţul activităţii angajaţilor MAI în perioada sărbătorilor de iarnă, subliniind că nu au fost înregistrate evenimente majore care să afecteze siguranţa publică a cetăţenilor.
Cu toate acestea, ministrul de Interne a atras atenţia că în perioada sărbătorilor de iarnă au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, comparativ cu anii trecuţi în urma lor s-au înregistrat 44 de decese şi 200 de persoane au fost rănite grav.
Radu Stroe a anunţat că în aceeaşi perioadă poliţiştii rutieri au aplicat peste 52.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 10 milioane de lei şi au fost suspendate peste 2.000 de permise de conducere.
"Analizăm noi, la Ministerul Afacerilor Interne, oportunitatea reluării discuţiilor privitoare la Codul Rutier. El este în parlament, parlamentul este suveran, dar realităţile vieţii curente, realităţile vieţii de zi cu zi ne obligă să reluăm această discuţie la nivel de guvern, domnul prim-ministru evident, şi să găsim o formulă fie de urgentare a proiectului în parlament, fără a da sarcini parlamentului sau o altă soluţie. Vom vedea. Discuţia probabil ar putea fi la nivel politic", a apreciat el.
Ministrul Radu Stroe a mai precizat că poliţiştii de frontieră au reuşit supravegherea a peste 191.100 de autoturisme care au traversat punctele de frontieră şi a 267 nave.
"În această perioadă au fost reţinute între 60-70 încercări de intrări frauduloase în ţară, pe Marea Neagră. Cifra este însă mică comparativ cu ţările vecine care au ajuns la sfârşitul anului 2013 la 11.000 de imigranţi. Vreau să salut aici foarte serios activitatea Poliţiei de frontieră", a completat Stroe.
Principalele modificări ale noului cod rutier
►Amenzile
Amenzile, care pot ajunge până la 9600 de lei şi suspendarea pentru doi ani a permisului de conducere sunt principalele modificări pe care executivul le are în vedere.
Potrivit premierului, scopul prioritar este să avem mai multă siguranţă pe şosele, iar cei care încalcă legea să plătească.
Potrivit proiectului, cei care nu îşi achită amenzile de circulaţie în 30 de zile, vor rămâne fără permis de conducere, iar suspendarea se aplică până la plata amenzii.
►Suspendarea permisului
Autorităţile vor să prelungească până la doi ani durata de suspendare a permisului de conducere pentru:
- depăşirea cu peste 50 de kilometri pe oră a vitezei legale
-conducerea sub influenţa alcoolului
- trecerea nelegală la nivel de cale ferată
- mersul pe contrasens.
►Alcoolemie
- până la 0,2 miligrame alcool pur în aerul respirat nu se va aplica nicio sancţiune
- între 0,2 şi 0,5 se va considera contravenţie, iar peste 0,5 infracţiune.
Potrivit discuţiilor de până acum, cei care comit infracţiuni vor rămâne fără permis chiar din momentul în care le produc.
Premierul Victor Ponta susţinea că nu i se pare normal ca cel care a comis un accident grav cu victime să mai aibă dreptul de a conduce până la finalizarea procesului în instanţă.