PSD solicită ca ANI să fie constituţională
Guvernul şi Ministerul Justiţiei trebuie sã prezinte o lege a ANI în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, susţine vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor,Florin Iordache
Articol de Simona Mihăescu, 22 Iulie 2010, 14:39
Vicepreşedintele Comisiei juridice din Camerã, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, cã Guvernul şi Ministerul Justiţiei trebuie sã prezinte o lege a ANI în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Dacă nu se respectă acest lucru , convocarea sesiunii extraordinare este inoportunã, declară Florin Iordache.
"Punctul de vedere al PSD pe sesiunea extraordinarã va fi exprimat luni, la Biroul Permanent Naţional, unde se va decide dacã acceptãm sau nu acceptãm o sesiune. Pentru o sesiune trebuie sã avem o lege asupra cãreia sã discutãm. Dacã nu avem o lege, sesiunea e inoportunã" a precizat Florin Iordache
PSD cere ca Guvernul şi Ministerul Justiţiei să vină cu o lege ANI consituţională
Deputatul PSD a subliniat ideea cănform căreia Guvernul şi Ministerul Justiţiei trebuie sã vinã cu o lege în concordanţã cu deciziile Curţii Constituţionale, care trebuie mai întâi dezbătută în Camera Deputaţilor, unde Comisia juridicã va face un raport.
Acest raport va intra ulterior în plen, iar apoi în Senat, trecând tot prin Comisia Juridicã şi apoi prin plen, a explicat vicepreşedintele Comisiei juridice din Cameră.
Potrivit Mediafax ,Iordache a mai declarat la conferinţa de presă de joi , cã PSD este îngrijorat de modul în care Ministerul Justiţiei şiGuvernul şi-au demonstrat "neprofesionalismul" pe aceastã temã, el precizând cã, din aceastã cauzã, Raportul recent al CE pe Justiţie a fost cel mai prost raport pe care l-a avut România vreodatã.
Florin Iordache susţine că din 2005, când ministrul Justiţiei, Monica Macovei a adoptat strategia de reformã a sistemului judiciar , înfiinţarea ANI s-a produs într-un mod neconstituţional.
El a arãtat cã, vizavi de acest aspect, Curtea Constituţionalã a constatat cã actele judiciare trebuie fãcute numai de magistraţi.
"Modul în care Guvernul a peticit aceastã lege neconstituţioanalã demonstreazã neprofesionalism, iar România a fost pusã într-o situaţie,criticã"- spune deputatul PSD.
Întrebat dacã susţine opinia preşedintelui Bãsescu, potrivit cãreia trebuie sã fie o singurã lege care sã reglementeze ANI, Iordache a precizat cã PSD doreşte o lege constituţionalã.
"Susţinem o lege unitarã şi un Cod de integritate care sã fie constituţional", a spus Iordache, arãtând cã, în acest moment, LegeaANI intrã în contradicţie cu Legea 161/2003.
El a mai spus cã, în mod automat, funcţionarii ANI trebuie sã fie magistraţi, aşa cum a specificat CC, în condiţiile în care, potrivit Constituţiei, actele judiciare trebuie fãcute de magistraţi, adicã procurori sau judecãtori.
Florin Iordache a mai spus cã este de acord cu existenţa Comisiilor de cercetare de pe lângã Curţile de Apel, cu condiţia ca legea sã fie cosntrucţie unitarã, astfel încât sã nu se dea ocazia unui atac de neconstituţionalitate.
Premierul face apel la întrega clasă politică pentru legea AMI
Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, cã a solicitat ministrului Justiţiei sã îi transmitã, pânã la sfârşitul sãptãmânii, un punct de vedere privind modalitatea în care Guvernul se poate implica în mod direct în funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Boc a precizat cã este nevoie de acţiunea întregii clase politice pentru rezolvarea acestei probleme şi a asigurat cã Executivul nu are nicio reţinere în a susţine prezentarea în mod transparent a declaraţiilor de avere.
Amintim că şeful statului a trimis miercuri , preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisori în care solicită convocarea Camerelor în sesiune extraordinarã, la începutul lunii august, în vederea adoptãrii unor proiecte de lege, între care cel referitor la Agenţia Naţionalã de Integritate.