Protestul profesorilor din Botoşani şi Suceava continuă
Protestele profesorilor continuă şi marţi, la Botoşani şi Suceava deoarece nicio instituţie publică nu a anunţat deblocarea fondurilor pentru salariile pe luna februarie. Foto:Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 22 Martie 2011, 11:26
Dăscălii nu au primit nici până la această oră un răspuns de la autorităţi, deşi luni, după întâlnirea cu prefectul, au fost informaţi de către secretarul FSLI, Liviu Pop, că problema salariilor a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei de guvern:
"Sperăm că astăzi (n.r: luni), în şedinţa de guvern să se rezolve problema astfel încât mâine dimineaţă să luăm o decizie de suspendare a protestelor", a declarat, luni, la miting , Liviu Axinte, liderul LSI.
Executivul nu a avut nicio şedinţă programată pentru luni.
În aceste condiţii, dăscălii nu au intrat nici, marţi, la ore şi vor organiza un nou miting în faţa Prefecturii din Botoşani.
Nicio instituţie publică centrală sau locală nu a anunţat deblocarea fondurilor pentru salariile pe luna februarie, şi nici Direcţia de Finanţe nu deţine vreun document în baza căruia să fie posibilă transferarea sumelor prevăzute în buget pentru trimestrul IV în trimestrul I.
Tot luni, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a declarat că s-a întâlnit, împreună cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, cu primul ministru şi cu miniştrii educaţiei şi finanţelor pentru a discuta problema salariilor cadrelor didactice din cele două judeţe şi că autorităţile centrale au promis că vor găsi o soluţie până la sfârşitul săptămânii.
Nici sindicatele şi nici dăscălii nu au fost informaţi despre întâlnire sau despre rezultatele ei.
În Suceava, profesorii din peste 20 de şcoli nu au intrat nici marţi la cursuri şi au anunţat că rămân în grevă până miercuri, când liderii de sindicat vor decide daca suspendă greva generală şi apelează la alte forme de protest.
Deja a fost întocmită o adresă pentru a picheta Prefectura din Suceava, joi, 24 martie.
Şi Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi a decis deschiderea conflictului de muncă.
Anunţul a fost făcut de liderul Sindicatului “Bucovina” Rădăuţ, Gheorghe Sorodoc dupa întâlnirea cu sindicaliştii din şcolile afiliate.
Sindicatul Învăţământului Preuniversitar a dat un ultimatum de 24 de ore autorităţilor pentru deblocarea situaţiei, astfel încât să nu se ajungă la greva generală.
Acesta expiră marţi, la oră 14:00.
Profesorii nu au predat, marţi, în 40 de şcoli în Suceava şi Botoşani
Profesori din Suceava şi Botoşani au protestat, luni, deoarece nu şi-au primit salariile pentru luna februarie.
În 40 de şcoli profesorii nu au predat, iar copiii au stat acasă pentru că profesorii i-au anunţat că sunt în grevă.
Aproape 900 de cadre didactice de la cele 27 de untiăţi de învăţământ au intrat în cea de-a doua săptămână de proteste nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile pentru luna februarie.
Doar trei şcoli din Dorohoi au renunţat la protest deoarece primarul municipiului a promis că va plăti parţial salariile dascălilor din banii destinaţi altor cheltuieli care vor fi amânate.
Autorităţile din municipiul Botoşani, dar şi din câteva comune din mediul rural au rămas fără bani după ce au fost nevoite să achite cadrelor didactice salariile majorate conform hotrârilor judecătoreşti.
O soluţie pentru deblocarea situaţei ar fi suplimentarea bugetului care înseamnă un efort financiar de 10 milioane de lei pentru Botoşani.