Proteste sindicale la poarta Palatului Cotroceni
Aproximativ 2000 de sindicalişti pichetează, vineri , sediul Palatului Cotroceni, cerându-i preşedintelui să refuze promulgarea Legii austerităţii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Iunie 2010, 11:32
Decizia de organizare a protestului a fost menţinută în condiţiile în care Curtea Constituţională a amânat, pentru vineri, hotărârea cu privire la sesizările referitoare la legile austerităţii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.
Sindicaliştii anunţau anterior că vor renunţa la protestul din 25 iunie, doar dacă Curtea Constituţională va decide în 24 iunie trimiterea legilor de austeritate în Parlament.
Traficul rutier a fost închis pe o porţiune a Bulevardului Geniului din Capitală, de la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu până la Şoseaua Panduri, vineri, între orele 8.00 şi 11.30, se arată într-un comunicat de presă de joi al Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti.
În opinia sindicaliştilor, legea privind măsurile de austeritate va avea grave repercusiuni asupra vieţii a milioane de români, cărora li se vor opera reduceri individuale ale salariilor din sectorul bugetar cu 25 la sută, măsură la care se adaugă şi diminuarea pensiilor individuale cu 15 procente, precum şi suprimarea unor ajutoare sociale.
Sindicaliştii îi vor înmâna o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îi vor cere să retrimită legile în Parlament şi vor depune plângere împotriva statului la OIM.
Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a anunţat, în urmă cu o săptămână, în urma întâlnirii cu reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale, că a fost stabilit un nou plan de acţiune împotriva măsurilor de austeritate decise de Guvern, care vizează un pichet la Palatul Cotroceni, depunerea unei plângeri împotriva statului la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi obţinerea unei rezoluţii speciale pentru salariaţii şi pensionarii români de la Confederaţia Internaţională a Sindicatelor.
Liderul "Cartel Alfa" a recunoscut că sindicaliştii nu cred în eficienţa protestului din 25 iunie, dar vor recurge la el pentru a nu fi acuzaţi că nu au apelat şi la ultima cale de a împiedica aplicarea reducerilor de salarii şi de pensii.
"Nu credem că această acţiune va avea impact, dar trebuie să îl responsabilizăm pe preşedinte, să încercăm să îl facem să înţeleagă că metodele pot fi îmbunătăţite şi că trebuie să respingă legile, pentru repartizarea uniformă a responsabilităţilor", a spus Hossu.
Confederaţiile sindicale au mai decis ca din 15 iulie să acorde asistenţă tuturor pensionarilor care doresc să dea în judecată Guvernul, atât la nivel naţional, cât şi la CEDO.
Hossu a mai spus că, cel mai probabil, acţiunile în justiţie vor începe la 1 august, după ce pensiile vor fi diminuate.
De asemenea, pe parcursul lunii august confederaţiile sindicale vor începe noi consultări asupra modului de acţiune, care se va finaliza spre sfârşitul lunii, astfel încât de la începutul lunii septembrie să se aplice noul plan de acţiune.
Liderii sindicali vor iniţia şi o campanie din partea cetăţenilor, astfel încât oamenii din fiecare colegiu parlamentar să trimisă scrisori senatorilor şi deputaţilor care îi reprezintă şi care au votat împotriva moţiunii de cenzură, pentru a le reaminti că au fost votaţi, dar că de acum nu vor mai fi susţinuţi.