Propuneri de modificare a Legii privind asigurările şi reasigurările
Beneficiarul poliţei de asigurare civilă obligatorie ar putea fi despăgubit de firma cu care a încheiat contractul, iar aceasta ar urma să-şi recupereze banii de la vinovat, dacă proiectul de lege depus astăzi la Camera Deputaţilor va fi şi adoptat.
Articol de Angela Matei, 14 Ianuarie 2016, 19:20
Propunerea de modificare a actului normativ referitor la asigurările şi reasigurările din România îi aparţine deputatului Daniel Oajdea.
El susţine că, în prezent, pentru a-şi repara autovehiculul, persoana păgubită trebuie să se confrunte cu diverse firme de asigurări.
În plus - potrivit parlamentarului - multe dintre societăţi întârzie procesul de despăgubire.
"Dacă propunerea va fi adoptată, asiguratorul plăteşte titularului poliţei reparaţia autovehiculului şi recuperează prejudiciul de la asiguratorul celui vinovat sau de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, după caz. Şi cea mai importantă prevedere este faptul că proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecţie reală, decontând într-un timp rezonabil reparaţia propriului autovehicul, atunci când el nu este vinovat". a spus acesta.
Propunerea legislatică a deputatului Daniel Oajdea
"Propun modificarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România astfel încât, firma de asigurări să-l despăgubească pe cel cu care are contract şi ulterior să recupereze banii de la asigurătorul autovehiculului vinovat de producerea accidentului sau de la Fondul de protecţie a victimelor străzii. Astfel, asiguraţii beneficiază de protecţie reală şi sunt motivaţi să încheie poliţa RCA la firme responsabile.
În prezent, persoana păgubită trebuie să se lupte cu diverse firme de asigurări pentru a putea beneficia de reparaţia autovehiculului. Multe dintre acestea întârzie procesul de despăgubire, subevaluează pagubă sau apelează la service-uri care fac o reparaţie ieftină şi de proastă calitate.
Acest sistem de despăgubire nu oferă o competiţie onestă între asigurători şi a facilitat rămânerea pe piaţă a unor firme de asigurări care oferă servicii de proastă calitate şi înşeală păgubitul.
Acum, asiguratul nu este motivat să încheie RCA-ul la o firmă care să despăgubească repede şi fără probleme în caz de accident, pentru simplul fapt că nu el va beneficia de seriozitatea firmei la care îşi face poliţa.
Modificarea legii, astfel încât firma de asigurări să-l despăgubească pe cel cu care are contract, înlătură situaţiile dificile în care, în caz de avarie, sunt responsabile autovehicule neasigurate, înmatriculate în alte ţări sau asigurate la societăţi rău platnice.
Dacă propunerea va fi adoptată:
1. Asigurătorul RCA plăteşte despăgubiri terţilor pentru daunele produse de autovehiculul asigurat când acesta e vinovat (prevedere în vigoare).
2. Asigurătorul RCA plăteşte despăgubiri titularului poliţei şi apoi le recuperează de la asigurătorul vinovatului sau de la Fondul de protecţie a victimelor străzii (prevedere nouă).
3. Proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecţie reală, decontând cheltuielile cu repararea autovehiculului atunci când alt autovehicul este vinovat de accident (prevedere nouă)."
Redactorul Radio România Actualităţi, Angela Matei, reaminteşte că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de cele două Camere ale Parlamentului şi promulgat apoi de şeful statului.