Proiectul Roşia Montană, în atenţia parlamentarilor europeni
O delegaţie a Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European face o vizită de documentare în România.
Articol de Arina Petrovici, 24 Noiembrie 2011, 13:04
Parlamentarii din Comisia pentru petiţii a Parlamentului European vor să se informeze direct în legătură cu problemele ridicate în petiţiile adresate Legislativului european.
Proiectul minier de la Roşia Montană, încălcarea legislaţiei europene privind mediul în regiunea Dobrogea, impactul potenţial al parcurilor eoliene asupra site-urilor "Natura 2000" sau situaţia cailor sălbatici din Pădurea Letea sunt doar câteva dintre contextele controversate care au dus la formularea de petiţii de către cetăţenii români adresate comisiei de resort a Parlamentului European.
În acest context, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a organizat pentru câţiva dintre colegii săi de comisie o vizită oficială de documentare în România.
Zilele acestea, delegaţia parlamentară are întâlniri cu principalii petiţionari români pentru a se informa în legătură cu problemele spinoase pe care aceştia le-au ridicat.
Dincolo de problemele sociale şi de mediu, eurodeputaţii vor discuta cu reprezentanţii Oficiului Român pentru Adopţii despre felul în care sunt respectate în România prevederile din convenţiile internaţionale ale drepturilor copilului.
Un alt subiect aflat în atenţia europarlamentarilor este proiectul ”Cathedral Plaza".
Peste 8.600 de oameni au semnat petiţia care reclamă încă din anul 2007 impactul nefast al construcţiei de 20 de etaje asupra catedralei "Sfântul Iosif" din Bucureşti.
În cadrul unei reuniuni comune la Palatul Parlamentului, membrii comisiei pentru petiţii din Legislativul european vor avea, joi, un schimb de opinii cu parlamentarii români din comisiile pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi cu Avocatul Poporului.
Delegaţia europeană se va folosi de această ocazie pentru a prezenta procedura de depunere a unei petiţii şi pentru a consolida canale de comunicare şi cooperare cu autorităţile naţionale şi locale din România care au un rol decisiv în identificarea soluţiilor la problemele semnalate în petiţiile cetăţenilor români.
Din totalul de 1830 de petiţii primite anul trecut, 102 au vizat România, fapt care plasează ţara noastră pe locul 5 din 27.