Proiectul de modificare a statutului judecătorilor ajunge la Curtea Constituţională
UPDATE Adunarea Generală a Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la proiectul de lege care modifică statutul judecătorilor adoptat ,joi, de Senat.
Articol de Simona Mihăescu, 16 Decembrie 2011, 10:30
Judecătorii Instanţei Supreme s-au reunit, vineri, în adunare generală, pentru a lua o decizie asupra oportunităţii sezizării Curţii Constituţionale cu privire la proiectul de lege care reglementează statutul magistraţilor.
Consiliul Superior al Magistraturii a cerut ,joi, Înaltei Curţi, să stabilească oportunitatea sesizării Curţii Constituţionale pentru verificare, înainte de promulgare, dacă legea privind extinderea sferei abaterilor disciplinare pentru judecători şi procurori este constituţională.
Potrivit CSM, actul normativ în forma sa actuală încalcă principiul independenţei justiţiei.
Senatul a adoptat, joi, proiectul de lege care extinde răspunderea disciplinară a magistraţilor şi înfiinţează Inspecţia Judiciară ca personalitate juridică.
Proiectul prevede inclusiv introducerea de sancţiuni disciplinare cum ar fi suspendarea din funcţie pe o perioadă de până la şase luni, sau mutarea disciplinară la o altă instanţă judiciară.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost aprobat de senatori cu 75 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi şase abţineri.
Ministrul Cătălin Predoiu a mulţumit pentru vot şi a promis că înaintea de a aplica o sancţiune, va consulta Consiliul Superior al Magistraturi.
"Dacă vreodată se va pune problema iniţierii unei acţiuni disciplinare, nu o voi face înainte să mă consult cu Consiliul Superior al Magistraturii. Vă rog să nu aveţi rezerve! Aţi votat azi un proiect bun, un proiect european".
PSD va contesta legea la Curtea Constituţională
PSD a anunţat că va contesta proiectul la Curtea Constituţională, invocând neconstituţionalitatea unor prevederi, precum şi faptul că ministrului Justiţiei i se acordă puteri prea mari.
Senatorul PSD, Dan Şova a susţinut că proiectul nu rezolvă principala problemă: repararea pagubelor pricinuite de judecători şi procurori din neglijenţă sau rea voinţă şi că îi acordă ministrului justiţie, puteri prea mari.
De aceea PSD va contesta acest proiect la Curtea Constituţională.
"Partidul Social Democrat va ataca la Curtea Constituţională numai chestiunile de neconstituţionalitate arătate de Consiliul Superior al Magistraturii", a precizat Dan Şova.