Proiectul de modificare a legii de organizare a SRR şi SRTV, analizat în Comisia de cultură
Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor va analiza, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege - iniţiat de senatorul PSD Georgică Severin - ce vizează modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV.
Articol de Alina Bordeiaşu, 08 Martie 2016, 09:14
Potrivit proiectului, funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie ar trebui separată de cea de director general.
Membrii comisiei vor elabora un raport, pe care îl vor înainta spre dezbaterea plenului Camerei.
PNL votează împotriva proiectului lui Severin
Preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, spunea că PNL va vota împotriva proiectului iniţiat de senatorul PSD.
Gigel Ştirbu susţine că propunerea făcută de PSD nu ajută la redresarea financiară a Televiziunii Publice, ci mai mult, poate afecta grav buna funcţionare a Radioului Public.
"Această instituţie - şi aici fac referire la Societatea Română de Radiodifuziune - este una din instituţiile statului care funcţionează, este pe profit, are o activitate extrem de bună, are un rating destul de ridicat. E destul de complicat cum anumiţi oameni politici, printr-o simplă iniţiativă legislativă, reuşesc să bulverseze o instituţie extrem de importantă a statului român, care, culmea!, are şi rezultate destul de bune", a declarat Gigle Ştirbu
Tăriceanu propune intrarea în insolvenţă a TVR
Pentru redresarea financiară a TVR, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a venit cu o propunere legislativă pentru intrarea în insolvenţă a Televiziunii Publice.
El doreşte modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, astfel încât postul public de televiziune să poată intra în insolvenţă, nu însă şi în faliment.
Dragnea, dispus să susţină propunerea lui Tăriceanu
Parlamentarii social-democraţi vor susţine ca ultimă soluţie pentru salvarea Televiziunii Române iniţiativa lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că Parlamentul trebuie să găsească o rezolvare pentru situaţia financiară a Televiziunii Publice, în condiţiile în care Guvernul nu se implică în această chestiune.
"Obiectivul nostru a fost şi rămâne salvarea TVR. Dacă modificarea legii în aşa fel încât TVR-ul să poată intra în insolvenţă, dar să nu poată ajunge la faliment, este ultima soluţie, o vom adopta", a afirmat Dragnea.
Ieri, Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis să declanşeze procedura de numire a noului Consiliu de Administraţie al TVR, în condiţiile în care pe 23 martie expiră mandatul actualei conduceri.
Modificările propuse de social-democraţi la Legea de funcţionare a serviciilor publice de Radio şi de Televiziune au fost dezbătute ieri şi la Radio România Internaţional.
În cadrul discuţiilor, Simona Bucura Oprescu, purtător de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, a susţinut că separarea funcţiilor de conducere la SRR şi SRTV ar duce la îmbunătăţirea managementului celor două instituţii.
Deputatul neafiliat Mihai Deaconu a fost însă de părere că intrarea în insolvenţă este singura soluţie de redresare a TVR, iar o eventuală unificare cu Radioul ar afecta buna funcţionare a acestuia din urmă.