Proiectul de lege privind reţelele 5G, în atenția Senatului
Proiectul de lege privind reţelele 5G intră cel mai probabil luni la votul decizional din plenul Senatului, după ce a primit un raport favorabil în comisiile de specialitate.
Articol de Amalia Bojescu, 06 Iunie 2021, 23:39
Proiectul de lege al guvernului privind reţelele 5G va fi în atenţia Senatului, care este cameră decizională.
La Camera Deputaţilor proiectul a fost adoptat în format trimisă de guvern.
Potrivit proiectului, furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizia premierului pe baza avizului CSAT.
De asemenea, documentul prevede că România va ţine cont de obligaţiile faţă de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.
Fiecare producător de echipamente şi programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obţinerea autorizării.
Solicitarea va fi depusă la ministerul cu atribuţii în domeniul comunicaţiilor. Şi tot săptămâna viitoare, PSD a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea.
Proiectul de lege privind reţelele 5G intră cel mai probabil luni la votul decizional din plenul Senatului, după ce a primit un raport favorabil în comisiile de specialitate.
Documentul a fost susţinut de toate formaţiunile politice, mai puţin AUR, care consideră că România riscă procedura de infringement.
Proiectul are ca scop adoptarea unor masuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice.
Măsurile sunt menite să prevină şi să elimine riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale.
Preşedinta Comisiei juridice, senatoarea PNL Iulia Scântei:Vom putea să utilizăm cele mai înalte tehnologii, vom putea să beneficiem de serviciile şi echipamente, mă refer la nivelul domestic, evident, implicaţiile sunt la nivelul macro pentru întreaga societate şi în toate domeniile, inclusiv cele care ţin de zona de securitate şi apărare naţională.
Tot la Senat de aşteaptă un răspuns din partea Guvernului la solicitarea grupului parlamentar AUR ca şeful executivului Florin Cîţu să vină în faţa senatorilor la "Ora prim-ministrului".
Pentru luni a fost anunţată şi o şedinţă a conducerii Parlamentului pentru a stabili un plen reunit în care să se dea un vot asupra rapoartelor de activitate privind instituţia Avocatului Poporului.
Acestea au fost deja respinse în comisiile de specialitate, iar un vot negativ în plen atrage deemiterea Renatei Weber, care conduce această instituţie.
La Parlament se aşteaptă şi depunerea unei moţiuni simple din partea PSD împotriva ministrului investiţiilor şi proiectelor europene Cristian Ghinea.
Social-democraţii îi reproşează acestuia modul în care a întocmit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu: După ce am intrat în analiza PNRR-ului, în ce am văzut cum se încalcă legea grosolan în conflict de interese în care companii fac programele naţionale ale Guvernului României. Este inacceptabil aşa ceva. Dacă cei de la UDMR şi de la PNL doresc în continuare să susţină un ministru cu un potenţial infracţional îi invit să facă acest lucru la moţiunea simplă.
Liderul social-democrat dă asigurări că în actuala sesiune parlamentară va fi depusă şi o moţiune de cenzură la adresa cabinetului Cîţu.
Marcel Ciolacu a precizat că până la 14 iunie va fi finalizat textul documentului şi că au început deja discuţiile cu parlamentari din alte partide pentru susţinerea acestui demers.