Procurorul general al României pledează pentru "cel mult două mandate" pentru procurorii DNA
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că anchetatorii care lucrează la dosarele investigate de DNA ar trebui să poată avea cel mult două mandate a câte patru ani în cadrul DNA, pentru a nu deveni vulnerabili.
Articol de Mădălina Verman, 05 Iulie 2017, 08:41
Augustin Lazăr a argumentat: Procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală, emoţională. Acolo este un stres şi este un efort mental pe care nu îl au alţii care lucrează în altă parte. Şi cred că este important să vedem că, după o perioadă de timp, pentru protecţia lor, ar trebui să se stabilească nişte mandate, patru ani, apoi patru ani şi după aceasta procurorii să-şi poată schimba profilul de activitate, fiindcă nu ar trebui ca cineva să stea acolo până când devine vulnerabil.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a făcut precizările în contextul în care CSM a avizat ieri solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi, de revocare din funcţie a procurorilor Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş.
Potrivit reporterului RRA, Mădălina Verman, Mihaelei Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Doru Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile, ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.
Cei doi au susţinut, însă, că şefa DNA a profitat de scandalul iscat de publicarea înregistrărilor dintr-o şedinţă internă a Direcţiei, pentru a face epurări pe criterii subiective.
În replică, Laura Codruţa Kövesi a menţionat că activitatea se desfăşoară normal în instituţie şi a infirmat existenţa unor tensiuni între ea şi anumiţi procurori pe care îi are în subordine.