Procurorii nu sunt de acord cu propunerile de modificare a legilor Justiţiei
După consultarea a 2500 de procurori din întreaga ţară, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat că aceştia nu şi-au însuşit propunerile de modificare a legilor Justiţiei.
Articol de Radiojurnal, 30 August 2017, 07:05
Procurorii sunt nemulţumiţi de propunerile de modificare a legilor Justiţiei, enunţate de ministrul Tudorel Toader, despre care spun că ar afecta independenţa şi buna funcţionare a instituţiilor din domeniu.
Premierul Mihai Tudose promite, însă, că la adoptarea acestuia se va ţine cont de opiniile tuturor.
După consultarea a 2500 de procurori din întreaga ţară, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, ieri, că aceştia nu şi-au însuşit propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi vor prezenta ministrului sinteza dezbaterilor lor.
O primă propunere a fost cea privind trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei.
De asemenea, în unanimitate, procurorii nu au agreat crearea unei aşa-zise direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor, a spus Augustin Lazăr.
DNA a precizat, într-un comunicat, că aceste propuneri reprezintă o formă de presiune asupra activităţii procurorilor, iar DIICOT a arătat că o parte dintre schimbări nu sunt binevenite în acest moment.
Deocamdată, proiectul de modificare a legilor Justiţiei nu a fost depus, oficial, la Guvern, iar premierul Mihai Tudose a promis că la adoptarea documentului va ţine cont atât de avizul CSM, cât şi de poziţia protestatarilor din Piaţa Victoriei.
Şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a dat asigurări că actul normativ va fi finalizat numai în urma unei dezbateri ample în spaţiul public.
Voi trimite proiectul după ce se va exprima toată lumea, toată societatea, toate organizaţiile profesionale şi, în al doilea rând, după ce se vor exprima puncte de vedere, opinii, critici, a susținut Tudorel Toader.
Între propunerile care au stârnit reacţii aprinse şi proteste de stradă se numără excluderea preşedintelui României din procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului justiţiei şi înfiinţarea unei direcţii specializate în cadrul Ministerului Public pentru cercetarea exclusivă a faptelor penale comise de magistraţi. În urma acestor propuneri, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România s-a declarat îngrijorată pentru independenţa sistemului judiciar din ţara noastră şi a precizat că este nevoie de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale, fără imixtiuni politice sau limitări ale actului de justiţie.