Procesul de reorganizare a spitalelor continuă
Ministrul sănătăţii, Atilla Cseke a reiterat în faţa senatorilor Comisiei de sănătate necesitatea continuării procesului de reorganizare a spitalelor.
Articol de Gabriel Benescu, 15 Februarie 2011, 14:05
Aflat în faţa senatorilor Comisiei de specialitate a Senatului, ministrul sănătăţii, Atilla Cseke, a declarat, joi, că procesul de reorganiazare a unităţilor spitaliceşti este unul necesar şi el va continua în perioada următoare.
Astfel, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare.
Conform redactorului Radio România, dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Potrivit ministrului, în prezent sunt aproximativ 25 de cămine de bătrâni şi numai 83 de centre de permanenţă, deşi "la începutul procesului descentralizării erau 288 de astfel de centre".
El a precizat că, în perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2013, se va desfăşura programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", explicând că există o cerere în acest sens, aproximativ 2.500 de persoane fiind înscrise "pe lista de aşteptare".
Conform noului program, în căminele pentru persoane vârstnice care urmează a fi înfiinţate prin reorganizarea unităţilor sanitare vor putea primi asistenţă între 2.500 şi 4.800 de persoane vârstnice.
Din 1 aprilie, mai multe spitale nu vor mai primi finanţare
Ministrul Cseke a mai amintit că de la 1 aprilie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu mai are obligaţia de a încheia contracte cu toate unităţile spitaliceşti.
"Noi am fi putut aştepta până la 1 aprilie, dar am considerat că este mai bine să oferim spitalelor, care nu vor mai primi finanţare în 2011, o soluţie. Avem prevedere legală în vigoare că, de la 1 aprilie, cele care nu au niciun fel de linie de gardă nu mai încheie contracte de prestări servicii cu Casa Naţională. De aceea, vom face o analiză a fiecărui spital în parte şi a fiecărui judeţ în parte", a declarat ministrul Sănătăţii.
În ţară continuă protestele împotriva închiderii spitalelor
În timp ce în fiecare zi cadre medicale, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi pacienţi protestează, nemulţumiţi de decizie, reprezentanţii ministerului anunţă că reforma spitalelor va continua şi promit că se va ţine cont de toate propunerile venite din partea managerilor de spital.
Cele mai recente proteste au fost la Spitalul Municipal din Câmpia Turzii, la Spitalul Caritas din Bucureşti, la Sanatoriul din Mangalia, la spitalul din Babadag dar şi la unităţi din Valea Jiului.
Cei ce protestează împotriva deciziei ministerului sunt îngrijoraţi că, după desfiinţarea sau comasarea unităţilor medicale, o parte a personalului va rămâne fără locuri de muncă, iar pacienţii vor fi lipsiţi de asistenţă medicală.