Procedura de ocupare a posturilor de judecători la Curtea Supremă, contestată
Consiliul Superior al Magistraturii finalizează, luni, procedura pentru ocuparea a 15 posturi vacante de judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Articol de Diana Surdu, 29 August 2011, 12:19
Nouă dintre acestea sunt la secţia penală şi câte trei la secţiile civilă şi comercială.
De remarcat că interviul candidaţilor se menţine, deşi este o procedură contestată de promovare la cea mai înaltă instanţă din ţară.
Chiar şi actualul preşedinte al CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă se numără printre vocile critice şi susţine că regulamentul schimbă total modul de susţinere a candidaturilor.
"Acest regulament schimbă totalmente modul de susţinere a candidaturilor. Ca să vă dau doar un exemplu, va fi pentru prima dată prezent un psiholog la susţinerea candidaturilor, care va putea pune întrebări prin intermediul preşedintelui. La evaluarea candidaţilor, astăzi,(luni,n.r.) nu va fi avută în vedere doar componenta profesională, ci şi componenta de integritate", a declarat el.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România este în dezacord cu decizia Consiliului de a continua procedura de promovare după schimbarea regulamentului, în condiţiile în care judecători care îndeplinesc condiţiile nu pot participa luni.
Natalia Roman, preşedintele UNJR spune că este o problemă de legalitate a procedurii.
"Ceea ce contestăm noi nu sunt modificările pe care Consiliul le-a adoptat în ultima sa şedinţă referitoare la Înalta Curte, ci faptul că se continuă o procedură începută pe nişte dispoziţii legale, care la ora aceasta nu mai există. Este o problemă de legalitate a acestei proceduri", susţine Natalia Roman.
11 magistraţi, dintre care şase sunt de la Curtea de Apel Bucureşti, şi-au depus candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii pentru Secţia Penală a instanţei supreme.
Alţi şapte judecători candidează pentru Secţia Comercială, iar trei, la Secţia Civilă, informează redactorul Radio România.