Problema romilor, în atenţia preşedinţilor României şi Franţei
Franţa şi România au anunţat că vor acţiona împreună pe lângă Uniunea Europeană în favoarea integrării romilor şi pentru obţinerea deblocării fondurilor comunitare necesare.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 10 Septembrie 2010, 11:22
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul francez Nicolas Sarkozy vor discuta telefonic, vineri, problema romilor, după ce joi aceasta a fost dezbătută cu ocazia prezenţei la Bucureşti a unei delegaţii franceze şi s-a degajat o unitate de poziţii.
Acestui dialog franco-român presa din Hexagon îi alocă spaţii ample.
"Parisul şi Bucureşti, mână în mână pentru integrarea romilor" - titrează pe pagina sa de internet postul de radio France Info, care constată: "Gata cu frazele tăioase de o parte şi de cealaltă. Este timpul ca polemicile străine să ia sfârşit".
Franţa şi România au anunţat că vor acţiona împreună pe langă Uniunea Europeană în favoarea integrării romilor şi pentru obţinerea deblocării fondurilor comunitare necesare.
"Parisul şi Bucureştiul vor să calmeze jocul" - scrie la rândul său cotidianul "Le Figaro", care apreciază că vizita la Bucureşti, de joi, a ministrului Eric Besson şi a secretarului de stat Pierre Lellouche a permis cel puţin decrisparea relaţiilor bilaterale, de peste o lună problema romilor încinzând spiritele.
"Franţa şi România vor desfăşura acţiuni comune" - titrează şi "Le Parisien".
În fine, "Le Monde" aminteşte că Franţa este, între ţările vest-europene, în topul expulzărilor de romi.
Această politică - aminteşte prestigiosul cotidian - a fost condamnată de Parlamentul European, care într-o rezoluţie a cerut suspendarea lor imediată.
Aderarea României la Spaţiul Schengen "nu este pusă în pericol"
Franţa, căreia Parlamentul European i-a cerut, joi, să suspende imediat expulzările de romi, şi-a apărat politica la Bucureşti, arătând unitate cu autorităţile române, în dorinţa de a pune capăt polemicilor sterile.
S-a stabilit să se pună la punct un plan comun pentru rezolvarea problemei romilor, inclusiv pledând împreună la Bruxelles pentru fonduri europene în acest scop.
Iar în ce îl priveşte, guvernul român a promis măsuri de incluziune socială pentru romi.
Aflat în România pentru discuţii privind rezolvarea problemei romilor, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a spus că există o directivă europeană ce poate restrânge libertatea de circulaţie din motive de ordine publică, a subliniat că între problema romilor români şi aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen nu este vreo legătură.
"Dosarul Schengen nu are nicio legătură cu chestiunea romilor. Tema Schengen are legătură cu alte lucruri, în special, cel puţin după părerea mea, în principiu cu mecanismul de cooperare şi verificare. Această chestiune va fi pe agenda Consiliului Afaceri Generale de luni la Bruxelles. Dacă vă uitaţi în documentele Uniunii Europene, cuvântul rom nu apare. Eu am spus că este o situaţie politică, am spus că din punct de vedere juridic nu este nicio legătură, este o chestiune politică şi sperăm să găsim soluţii. Nu suntem aici pentru o strategie de escaladare", a spus Pierre Lellouche.
Cu ocazia discuţiilor de la Bucureşti dintre autorităţile franceze şi cele române, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi a evitat să comenteze rezoluţia Parlamentului European, dar a spus că romii, în calitate de cetăţeni europeniu, au dreptul să circule unde vor.