Primarii din mediul rural vor un "pact pentru autonomie"
Edilii din mediul rural îşi doresc un pact pentru autonomie locală, prin care să fie identificate problemele administraţiei locale, dar şi măsurile care trebuiesc luate.
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Februarie 2017, 08:57
Propunerea a fost făcută, ieri, la cea de-a XX-a Adunare Generală a Asociaţiei Comunelor din România, de către preşedintele acestui for, Emil Drăghici.
Peste 550 de primari de comune au discutat cu reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului, despre problemele care-i preocupă.
La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, încă se pot observa două Românii: una urbană şi cealaltă rurală, între care diferenţele sunt foarte mari - spunea ieri, la Palatul Parlamentului, premierul Sorin Grindeanu.
"Avem români care trăiesc după standarde occidentale, dar avem în continuare români care nu au apă, nu au canal, nu au asfalt, sistemul de educaţie lasă de dorit. Trebuie să oferim oamenilor aceeaşi şansă în viaţă, indiferent de locul unde se nasc", spunea premierul.
În privinţa Legii salarizării unice, ce va intra în dezbaterea Parlamentului în următoarele două-trei săptămâni, premierul le-a spus aleşilor locali că remuneraţia lunară va fi şi în funcţie de responsabilitatea funcţiei.
Pe lângă Legea salarizării unitare, ce ar urma să intre în vigoare la 1 iulie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, spunea că parlamentarii vor acorda o atenţie specială elaborării Codurilor administraţiei publice, finanţelor publice locale, dar şi unui ghid al incompatibilităţilor, astfel încât totul să fie foarte clar.
Mai mult, Liviu Dragnea crede că distincţia dintre legalitatea şi oportunitate trebuie făcută tot în Parlament, întrucât administraţia publică este într-o stare de paralizie.
"Prea multe instituţii îşi dau cu părerea despre oportunitate. De ce ai făcut drumul acela şi nu l-ai făcut pe acela? Funcţionari cărora le e frică să mai semneze, primari care nu ştiu dacă ceea ce fac astăzi, nu este reinterpretat peste un an sau peste 10 ani de zile, oameni de afaceri cărora le e frică să mai discute cu vreun primar sau cu vreun oficial din România, ori în această situaţie, cum sperăm noi să dezvoltăm această ţară? Sunt milioane de români care trăiesc în zona rurală. Ce le spunem?", întreba retoric Liviu Dragnea.