Preţurile alimentelor, discutate la Guvern
După estimările recente privind creşterea de preţuri la alimente , miercuri a avut loc la Guvern o discuţie între premierul Emil Boc şi Federaţia Agrostar , pe tema creşterii de preţuri la alimente.
Articol de Petruţa Obrejan, 13 Octombrie 2010, 13:48
Premierul Emil Boc i-a primit , la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Federaţiei AGROSTAR, după ce în ultimele zile aceştia au lansat estimări privind scumpirile de preţuri la alimente.
Preşedintele AGROSTAR, Ştefan Nicolae, a declarat că i-a semnalat premierului lipsa de investiţii în agricultură, care a avut ca efect tocmai creşterile de preţuri la alimente din ultima perioadă.
De asemenea, producătorii agricoli au contestat modul în care s-a făcut reorganizarea Ministerului Agriculturii, în sensul că au fost desfiinţate structuri care erau necesare, şi au solicitat urgentarea procedurilor pentru înfiinţarea Camerei Agricole, care este tergiversată de trei ani.
După întrevederea de la Palatul Victoria, preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat că va avea loc o creştere a preţurilor însă vina este a procesatorilor şi nu a agricultorilor.
El a spus că, dacă ar exista un sistem bine pus la punct, iar Codul de bune practici ar funcţiona, aceştia nu ar fi putut avea monopol pe piaţa laptelui şi nici nu s-ar fi importat 70% din necesarul de carne.
Discuţiile despre o eventuală ajustare a preţurilor la produsele de bază au început acum o săptămână, când ministrul agriculturii afirma că preţurile la aceste produse ar putea înregistra o creştere între 8% şi 10%.
El spunea atunci că se va face o analiză concretă şi apoi se va lua o decizie.
Valeriu Tabără spunea, referindu-se la alimentele de bază care ajung pe masa consumatorilor, că nu se justifică preţul din galantare faţă de ceea ce înseamnă preţul materiei prime la care se pun adaosuri comerciale, taxe de magazin şi multe altele.
Marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, avea o altă părere şi afirma că preţul cărnii de porc şi pasăre nu va creşte la producător cel puţin 3-4 ani de acum încolo.
Adrian Rădulescu a mai spus că dacă, în această perioadă, vor apărea eventuale scumpiri, acestea s-ar datora doar sezonului.