Preţurile alimentelor ar putea creşte, din nou
Preţurile alimentelor ar putea creşte atât din cauza temperaturilor ridicate prognozate pentru această vară, cât şi din cauza lipsei de sprijin pentru acest sector - se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.
Articol de Dan Carp, 23 Mai 2011, 15:37
Potrivit datelor federaţiei, la sfârşitul anului producţiile se secară şi de rapiţă vor fi cu o cincime mai mici faţă de cele de anul trecut, iar producţia de legume şi fructe este întârziată şi va fi, de asemenea, mai mică.
Preşedintele FNPAR, Viorel Matei, spune că raportul nu se referă neapărat la condiţiile meteorologice, ci mai degrabă la lipsa politicilor agricole din România.
"Ce măsuri concrete am luat în a diminua factorii naturali, secetă sau precipitaţii? Niciunul. Dacă acum 20 de ani irigam 2,4 milioane de hectare, acum irigăm în jur, scriptic, 36.000 de hectare, faptic vreo 12.000 de hectare. Discutăm de protecţie privind seceta, deşertificarea. Ce am făcut?", a declarat Viorel Matei.
FNPAR nu este singura asociaţie agricolă care se arată îngrijorată de starea culturilor din România.
Preşedintele Federaţiei AGROSTAR, Nicolae Ştefan, crede că analiza colegilor de la FNPAR este corectă, atât timp cât politicile agricole coerente lipsesc din România.
El afirmă că ar putea apărea probleme la unele produse, cum sunt legumele şi fructele, pentru care suprafeţele cultivate sunt din ce în ce mai mici, sau cerealele, unde sistemul de irigaţii este ineficient.
Nicolae Ştefan spune însă că nu se poate vorbi de o criză alimentară, ci de una a preţurilor.
"Din păcate, pe fondul reducerilor salariale în sectorul bugetar, ale pensiilor, puterea de cumpărare a scăzut dramatic, scăzând automat şi consumul, iar, pe de altă parte, datorită unor producţii foarte mici anul trecut la o gamă întreagă de produse, preţurile, chiar la nivel internaţional, au sărit. Or, acest decalaj între puterea de cumpărare şi preţuri normal că afectează foarte puternic anumite categorii sociale din România", susţine Nicolae Ştefan.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii neagă însă că România s-ar putea confrunta cu o criză alimentară.
Secretarul de stat Adrian Rădulescu are dubii în legătură cu veridicitatea datelor prezentate de FNPAR.
"Mi se pare o chestiune exagerată. E cazul să nu ne grăbim. Haideţi să lăsăm vremea să îşi spună cuvântul. Este greu, în condiţiile de vegetaţie în care se află acum culturile, să ne pronunţăm asupra recoltelor. E prematur să discutăm despre preţuri. Preţurile sunt un atribut al pieţei şi probabil că e o declaraţie de week-end", este de părere Adrian Rădulescu.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari creşteri de preţuri în această primăvară au fost înregistrate în luna martie la cartofi şi la fructe, circa 5-6% într-o singură lună, faţă de media inflaţiei de 0,6%.