Preşedintele Traian Băsescu nu îşi pune semnătura pe negocierile cu FMI
Preşedintele Traian Băsescu a spus, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil şi nu va semna negocierile cu Fondul.
Articol de Oana Bâlă, 23 Ianuarie 2014, 12:37
UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine continuarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, dar că se opune unor măsuri convenite de Guvern şi Fond, cum este acciza pe carburanţi.
La o recepţie organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, preşedintele a mai spus că îşi doreşte ca bugetul de stat să aibă cheltuieli de bună calitate.
"Voi susţine fără rezerve menţinerea accizării actuale la combustibil. Am ţinut să subliniez aceste lucruri pentru că nu am vrut să se înţeleagă că între mine şi Fond ar fi o dispută, în acelaşi timp, însă, nu vreau să impunem taxe inutile, pentru a face cheltuieli inutile în bugetul de stat", a spus preşedintele.
Băsescu nu semnează negocierile cu FMI
La întâlnirea din cursul dimineţii cu delegaţia creditorilor ţării, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va semna ceea ce s-a negociat până acum cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
În cadrul întâlnirii pe care a avut-o joi la Cotroceni cu experţii financiari internaţionali, şeful statului le-a spus că nu susţine creşterea accizei la combustibil.
Şeful statului nu crede că aceasta reprezintă o soluţie rezonabilă.
Traian Băsescu a precizat că de data aceasta nu va bloca deciziile luate de reprezentanţii instituţiilor financiare
"Desigur, din cauza ineficienţei colectării, noile taxe au fost introduse, nu condamn lărgirea bazei fiscale, sunt un susţinător al acesteia, dar exagerările, a pune taxe suplimentare în cazul energiei, în principal, şi a carburanţilor, în special, o consider o mare greşeală, care va afecta şi economia, şi populaţia. Desigur, responsabilităţile sunt ale dvs. şi ale Guvernului, dar o asemenea taxă nu va fi în mod public susţinută de mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez deciziile dintre dvs. şi Guvern în acest moment, dar să nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi", a spus Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni.
El a adăugat ca România s-a întors la vechile obiceiuri, a început să cheltuiască tot mai mult atunci când a avut creştere economica, iar acest lucru o va pregăti, în opinia sa pentru intrarea într-o noua criză economică.
Ponta, decis să continue reformele
Premierul Victor Ponta a precizat, miercurim, că Executivul este decis să continue reformele asumate în acordul cu FMI, iar blocajul preşedintelui Băsescu în această privinţă, motivat de "interese politice şi electorale", va dispărea după alegerile pentru Parlamentul European.
Prim-ministrul a subliniat că, din punctul de vedere al Guvernului, tot ceea ce a negociat cu Comisia Europeană, Fondul Monetar International si Banca Mondială este valabil.
Premierul Victor Ponta a mai spus că acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, iar efectul acestei măsuri va fi analizat după primul semestru.