Preşedintele României, indignat de acţiunea Avocatului Poporului
Președintele României susține că acțiunea Avocatului Poporului, de contestare la CCR a legii care împiedică persoanele condamnate penal sa facă parte din Guvern, are unic beneficiar.
Articol de Radiojurnal, 05 Ianuarie 2017, 15:23
Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, afirmă că Președintele României este indignat de acţiunea din această dimineaţă a Avocatului Poporului, "o acţiune cu un unic beneficiar".
"În acelaşi timp, preşedintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţi politice, printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce", a spus Mădălina Dobrovolschi, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.
Aceasta a mai afirmat că în 16 ani, nimeni nu a contestat legea din 2001, prin care persoanele condamnate penal nu mai au dreptul să fie miniştri, respectiv, prim miniştri, iar Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcţie, nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.
În context, Dobrovolschi a făcut referire la articolul 58, aliniatul 1 din Constituţia României, care precizează: "Rolul Avocatului Poporului este cel de a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice".
Prin urmare, strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României.
Preşedintele României trage un semnal de alarmă "pentru că toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos este un astfel de demers".
Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penali să ajungă să ne conducă, să conducă funcţii înalte în stat, a mai spus Dobrovolschi.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat astăzi Curtea Constituţională în privinţa legii care împiedică persoanele condamnate penal sa facă parte din Guvern.
După cum a declarat Victor Ciorbea, instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz.
Este vorba de articolul 2 din legea 90 pe 2001, care încalcă, în opinia Avocatului Poporului, mai multe articole din Constituţie dar şi norme internaţionale.