Preşedintele îşi doreşte un an al speranţei pentru români
Preşedintele României, Traian Băsescu, speră ca 2011 să fie un an în care schimbările în funcţionareea statului să fie ireversibile.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Ianuarie 2011, 15:33
Preşedintele Traian Băsescu îşi doreşte ca anul 2011 să fie anul speranţei pentru români, iar schimbările în funcţionarea statului să fie ireversibile.
El a explicat că, în lipsa reformării instituţiilor statului, crize precum cea actuală se pot repeta şi a făcut referire la câteva dintre obiectivele viitoare ale acestui proces de reformă.
"Trebuie continuat procesul de apropiere de comunitatea locală a sistemului de sănătate, spre exemplu. S-au descentralizat spitale, dar în mod categoric trebuie să mergem pe comasarea lor, pe închideri de spitale acolo unde ele sunt inutile şi mai ales să trecem la managementul privat al spitalelor, în care medicii să aibă contracte cu spitalele. Sistemul de educaţie: avem un sistem de educaţie despre care, orice ar spune oamenii care sunt interesaţi, rezultatele internaţionale ne arată că e cel mai slab sistem de educaţie din interiorul Uniunii Europene. Este clar că nu mai putem continua aşa. Tinerii nu vor avea nicio şansă dacă nu modernizăm sistemul de educaţie, pentru a le da şanse să-şi găsească un loc de muncă pe piaţa forţei de muncă în România sau în Uniunea Europeană", a spus şeful statului.
Mai puţini funcţionari ai statului
Preşedintele a menţionat că trebuie continuată reforma în domeniul fiscal, iar companiile "trebuie să aibă tot mai puţin contact cu funcţionarii de la ghişee".
"Nu mai puţin important este ceea ce avem de făcut în sistemul fiscal. Trebuie să lărgim mult capacitatea infrastructurii IT a statului, în aşa fel încât firmele să nu mai intre la contact cu funcţionarii. Încă avem foarte mulţi funcţionari. Încheiem anul cu mai puţin de 1.270.000 de funcţionari, dar statul va trebui să ajungă în doi-trei ani la un 900.000 de salariaţi ai săi, pentru a nu mai fi povară pe cheltuielile publice", a spus preşedintele.
Românii "trebuie să muncească mai mult"
Traian Băsescu a punctat faptul că mentalităţile trebuie schimbate şi că românii trebuie să muncească mai mult pentru ca reforma statului să fie reală.
Şeful statului a subliniat în context că "un stat modern" este cel care se bazează pe fiecare cetăţean şi nu "un stat în care toţi cetăţenii se bazează pe stat".
"Obiectivul României nu poate fi altul decât propria ei modernizare. Pentru că trebuie să recunoaştem, statul a fost aşezat prost la începutul anilor '90. Un stat care a copiat mai mult sau mai puţin forma statului pe care aveam pretenţia că l-am părăsit la Revoluţia din Decembrie", a arătat şeful statului, adăugând că el a sesizat de mai mult timp această necesitate, iar campania sa electorală din 2009 s-a bazat tocmai pe tema modernizării statului, deşi la acea vreme nu se ştia cu exactitate ce amploare va avea criza economico-finnaciară şi, din acest motiv, nici nu s-a pus atunci problema reducerilor salariale.