Preşedintele contestă Legea referendumului la Curtea Constituţională
Legea referendumului este contestată pentru a doua oară la Curtea Constituţională. Preşedintele contestă în principal, pragul electoral de 30% pentru validarea referendumului.
Articol de Radio România, 22 Septembrie 2013, 09:01
Preşedintele Traian Băsescu a contestat la Curtea Constituţională Legea referendumului, informează redactorul RRA, Oana Bâlă.
Şeful statului susţine că legea contravine dispoziţiilor Constituţiei şi contestă în primul rând pragul electoral de 30% al cvorumului de participare pentru validarea unui referendum.
Preşedintele Traian Băsescu susţine că legea ar trebui să prevadă un cvorum de 50% plus 1 pentru validarea referendumului, fapt care ar sublinia forţa juridică a Constituţiei.
Şeful statului este de părere că diminuarea pragului de participare la 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile legii fundamentale, deoarece manifestarea democratică a suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la o consultare populară. Stabilirea unui cvorum de 30% va duce în opinia preşedintelui României la o lipsă de legitimitate şi la generarea unei situaţii de instabilitate constituţională.
În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale se mai arată că posibilitatea modificării legii fundamentale sau a demiterii şefului statului prin referendum cu cvorum de 30% ar însemna o gravă nesocotire a voinţei cetăţenilor, prin al căror vot majoritar a fost adoptată Constituţia sau a fost ales preşedintele României.
Gestul preşedintelui, "un joc politic"
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consideră gestul preşedintelui Traian Băsescu de a contesta Legea referendumului la Curtea Constituţională un joc politic.
Intenţia şefului statului, afirmă acesta, este de a întârzia promulgarea legii pentru a nu se suprapune cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din toamna anului viitor.
"Preşedintele are 20 de zile în care, tactic, poate să analizeze proictul de lege. Atunci, primul tur al alegerilor prezidenţiale a trecut. Promulgarea se face, intră textul de lege în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial, adică de la 6-10 decembrie 2014. Şi atunci, tactic, domnul preşedinte Băsescu şi-a îndeplinit obiectivul", a spus Zgonea.
CCR, la prima sesizare: Legea este constituţională
Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în data de 29 mai a.c., a mai fost contestată la Curtea Constituţională în data de 4 iunie.
Prin Decizia nr. 334 din 26 iunie cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, Curtea Constituţională a constatat că prevederile legii "sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".
La data de 16 iulie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, în sensul respingerii acesteia de către Parlament întrucât noua variantă de reglementare a cvorumului de participare la referendum, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului.
În urma reexaminării, la data de 10 septembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a respins argumentele invocate în cererea de reexaminare şi a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, pe care, în data de 12 septembrie, Parlamentul a retransmis-o preşedintelui României, în vederea promulgării.