Preşedintele a promulgat Legea "Big Brother"
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului, cunoscută sub numele de "Big Brother".
Articol de Alina Dobrinescu, 12 Iunie 2012, 17:17
Pe data de 22 mai Camera Deputaţilor a adoptat cu 197 voturi pentru şi 18 împotrivă Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet.
Comisia juridică a modificat proiectul de lege iniţial, una dintre modificări vizând reducerea termenului de stocare a datelor de trafic de la un an la şase luni.
O altă modificare a proiectului de lege prevede că organele de cercetare ale poliţiei judiciare au dreptul să solicite datele reţinute doar cu aprobarea procurorului care supraveghează sau efectuează urmărirea penală ori a procurorului competent potrivit procedurii de dare în urmărire a persoanelor şi cu aprobarea judecătorului competent.
Proiectul de lege prevede, de asemenea, obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
"Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit", se arată în proiect.
Furnizorii de telefonie şi internet trebuie să transmită în 48 de ore datele organelor de urmărire
Totodată, furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.
Dacă furnizorul nu poate transmite datele, acesta trebuie să comunice în maximum cinci zile care este motivul refuzului.
Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de păstrare, cu excepţia celor care au fost accesate şi reţinute.
Legea este necesară pentru implementarea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei Uniunii Europene privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.
Preşedintele Traian Băsescu a mai semnat, marţi, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.238/2009 privind reglementarea prelucrării datelor cu caracter personal de către structurile/unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor în activităţile de prevenire, cercetare şi combatere a infracţiunilor, precum şi de menţinere şi asigurare a ordinii publice.