Premierul cere autorităţillor locale să actualizeze listele electorale
După ce Curtea Constituţională a cerut actualizarea listelor electorale până pe 31 august, premierul a cerut autorităţilor locale să se mobilizeze pentru a realiza un "mini-recensământ"
Articol de Radio România, 03 August 2012, 09:47
Premierul Victor Ponta a cerut autorităţilor locale să înceapă procesul de actualizare a listelor electorale, astfel încât Guvernul să poată transmite Curţii Constituţionale datele solicitate, dar şi să transmită un mesaj de stabilitate în această perioadă.
Listele electorale trebuie modificate şi puse în acord cu numărul real al populaţiei până la 31 august, spune primul ministru, care a cerut reprezentanţilor din teritoriu să explice populaţiei ce se întâmplă.
"Referitor la solicitarea Curţii Constituţionale, o să vă rog pe toţi, în primul rând, să explicaţi opiniei publice ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu adevărat pentru că există foarte multă confuzie, foarte multă dezinformare, foarte multă până la urmă foarte mulţi oameni care îşi dau cu părerea fără să se uite peste prevederle legale şi situaţiile concrete", le-a spus Ponta autorităţilor locale într-o videoconferinţă.
Premierul le-a cerut instituţiilor cu atribuţii în domeniu să se organizeze în acest sens, pentru că într-o lună de zile trebuie făcute lucruri care nu s-au realizat în opt ani, practic să realizeze un mini-recensământ.
Acţiunea principală, susţine premierul, revine autorităţilor locale, pentru că din 2004, evidenţa persoanelor le-a fost transferată acestora de la guvern.
Premierul a mai spus că Institutul Naţional de Statistică nu poate încheia până la 31 august procesul de centralizare a datelor adunate la recensământul populaţiei, astfel că în plan local trebuie verificate informaţiile privind evidenţa populaţiei.
Ministerul Administraţiei şi Internelor este administratorul bazei centralizate de date, iar monitorizarea şi controlul datelor aparţin Autorităţii Electorale Permanente, a precizat premierul.
Fostul premier Emil Boc a criticat, la finalul videoconferinţei ideea unui mini recensamant. Emil Boc a spus că, de fapt, ar trebui să se facă o corelare a bazelor de date a administraţiilor locale.
Prin discuţiile cu prefecţii şi cu instituţiile abilitate în organizarea referendumului de duminica trecută, executivul doreşte să răspundă solicitărilor Curţii Curţii Constituţionale de actualizare a listelor electorale.
Curtea Constituţionale a cerut Guvernului actualizarea listelor electorale
Curtea Constituţională a solicitat reverificarea tuturor listelor electorale şi a decis să amâne pentru data de 12 septembrie orice decizie în privinţa referendumului.
Ulterior, Curtea a comunicat se va reuni pe 31 august pentru a decide în legătură cu respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui şi confirmarea rezultatelor acestuia.
Curtea a cerut Guvernului ca până la data de 31 august să transmită listele electorale permanente actualizate pe baza cărora s-a desfăşurat referendumul de la 29 iulie.
MAI: Numărul de persoane aflate pe listele electorale la 29 iulie, 18.292.514
Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.
"Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.
În 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.