PPE pregătește o rezoluție comună pentru rezolvarea crizei datoriilor
Cu câteva ore înainte de deschiderea lucrărilor summitului de iarnă al Consiliului Europei, Partidul Popular European, cea mai importantă forţă politică din Parlamentul European,discută o poziție comună.
Articol de Sergiu Şteţ, 08 Decembrie 2011, 15:40
La Marsilia, în Franţa, se desfășoară Congresul Partidului Popular European care se încheie cu o rezoluţie privind soluţia susţinută de PPE, pentru rezolvarea crizei datoriilor.
România este reprezentată la congresul PPE de către premierul Emil Boc și președintele Traian Băsescu.
Congresul Partidului Popular European este urmărit cu atenţie, pentru că PPE este cel mai mare partid din Parlamentul European, iar cele mai importante ţări europene sunt conduse de formaţiuni politice, membre ale PPE.
La Marsilia, este prezent, joi, pe lângă unii dintre cei mai importanţi lideri europeni, ministrul de finanţe al Statelor Unite, Timothy Geithner.
Acesta are programată o discuţie și cu noul premier al Spaniei, Mariano Rajoy.
De la Marsilia, ar putea veni un important semnal politic, în privinţa posibilei schimbări a tratatelor europene.
Propunerea este avansată de către Germania şi Franţa.
”Cred că ceea ce vom face e să schimbăm tratatele pentru a le adapta vremurilor de acum, pentru a oferi garanţii pieţelor, care s-au schimbat atât de mult. Vine aici pentru a se vedea cu preşedintele Mariano Rajoy, chiar secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner. Adică, exista un interes foarte mare, pentru ca lucrurile să funcţioneze”, a declarat Antonio Lopes-Isturis, secretar general al PPE.
În funcţie de deciziile Consiliului European de la sfârşitul acestei săptămâni s-ar putea pune problema modificării limitate a tratatelor europene.
Astfel de modificări vor trebui, însă, aprobate de către parlamentele tuturor celor 27 de ţări.
"PPE susţine o mai bună supraveghere şi coordonare a economiilor din Uniunea Europeană. Pentru respectarea Pactului European de Stabilitate şi Creştere, este nevoie de adoptarea unor mecanisme automate, de sancţionare", se arată într-un proiect de rezoluţie a PPE.
Pactul European de Stabilitate şi Creştere prevede ca ţările membre ale Uniunii Europene să nu aibă o datorie publică mai mare de 60% din PIB, iar deficitul bugetar să fie de cel mult 3% din PIB.
Proiectul de rezoluţie a PPE recomandă introducerea unor astfel de clauze, în constituţiile ţărilor membre.
În privinţa fiscalităţii, PPE susţine adoptarea unui sistem comun, de taxare a companiilor care activează în Uniunea Europeană.
Proiectul de rezoluţie susţine şi necesitatea reformării pieţei muncii, astfel încât, angajaţii să fie activi până la vârste cât mai înaintate.
O altă problema a pieţei muncii din Uniunea Europeană este mobilitatea forţei de muncă.
”Restricţiile existente trebuie rapid eliminate, pentru a oferi mai multe oportunităţi de angajare, cetăţenilor statelor membre”, se mai arata în proiectul de rezoluţie a Congresului PPE.
Multe dintre ţările europene se confruntă cu rate mari ale şomajului, în special, în rândul tinerilor.
În Spania, şomajul depăşeşte 22%, în Grecia şomajul este de aproximativ 20%, iar în Irlanda este de aproape 15%