Poştaşii pichetează sediul Poştei Române
Poştaşii au pichetat sediul Poştei Române, nemulţumiţi de politica de conducere a companiei din ultimii ani şi de neplata unor drepturi salariale.
Articol de Eliza Ungureanu, 10 August 2012, 09:09
Sindicaliştii din Poşta Română au pichetat, vineri, sediul instituţiei, nemulţumiţi de politica de conducere a companiei din ultimii ani şi de neplata unor drepturi salariale.
Îngrijoraţi şi de zvonurile legate de posibile disponibilizări, angajaţii anunţă acţiuni de protest şi în alte oraşe mari din ţară.
Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, organizaţie sindicală cu peste 26.000 de membri, a anunţat, joi, că va declanşa acţiuni de protest în toată ţară, în perioada 10-27 august 2012, din cauza managementului defectuos înregistrat în ultimii ani la Compania Naţională Poşta Română.
Protestul sindicaliştilor va continua pe 13 august cu pichete în toate judeţele din fosta regională Iaşi, 14 august - Galaţi, 17 august - în judeţele din fosta regională Cluj, 20 august - în judeţele din fosta regională Braşov, 22 august - în judeţele din fosta regională Ploieşti, 23 august - în judeţe din fosta regională Constanţa, 24 august - în judeţele din fosta regională Craiova şi 27 august - în judeţele din fosta regională Timişoara.
Preşedintele SLPR, Matei Brătianu, a anunţat că de la mijlocul lunii septembrie vor demara şi alte acţiuni de protest care pot fi şi de încetare a lucrului în oficiile poştale, dacă nu vor fi luate în considerare doleanţele lor.
Poştaşii, supăraţi fiindcă li se vor diminua sporurile
Conducerea Poştei a precizat recent că disponibilizările vor viza posturile de conducere, nu cele de execuţie.
Însă, printre măsurile care-i nemulţumesc pe sidicalişti se numără eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50% a primei de vacanţă şi a tichetelor de masă, eliminarea sporului pentru cumul de funcţii, reducerea cu 50% a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural şi impunerea a două zile libere neplătite pentru tot personalul angajat.
Dacă sindicaliştii nu acceptă propunerile acestea de reducere a cheltuielilor cu personalul, atunci Compania a anunţat că este obligată să disponibilizeze 6.400 de angajaţi.
În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.