Posibilă sesiune extraordinară a Parlamentului
Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc pentru a discuta despre solicitarea parlamentarilor PSD şi PNL privind convocarea unei sesiuni extraordinare a Legislativului în această lună.
Articol de Alina Stănuţă, 18 Ianuarie 2012, 11:00
Liderii liberali declarau, luni, că proiectele propuse de opoziţie pentru ordinea de zi a acestei sesiuni sunt discutarea situaţiei politice, dar şi analiza reacţiei autorităţilor faţă de evenimentele din ultimele zile.
Uniunea Social Liberală doreşte ca dezbaterile din sesiunea parlamentară extraordinară să genereze o soluție politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni.
USL a explicat că a făcut acest demers ca urmare a faptului că autorităţile dau dovadă de o "atitudine incalificabilă".
"Uniunea Social Liberală constată absența totală a autorităților și atitudinea incalificabilă a actualei puteri, care, în locul unei reacții responsabile și raționale, în fața protestelor publice, nu ne-a oferit decât intevenția jenantă a unui politruc de mâna a doua, precum Sever Voinescu", se arată în comunicatul de presă al USL.
În document, USL critica faptul că preşedintele, primul ministru şi membrii Guvernului se ascund de opinia publică, ceea ce arată degringolada din tabăra puterii.
LiderulUDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că "dacă se îndeplinesc criteriile pentru a convoca o sesiune extraordinară” UDMR estede acord cu acest lucru.
"În ceea ce priveşte propunerea opoziţiei privind sesiunea extraordinară, vreau să vă spun poziţia noastră: dacă se îndeplinesc criteriile pentru a convoca o sesiune extraordinară, eu sunt de acord cu acest lucru şi nici nu trebuie să evităm aşa ceva. Condiţiile sunt trecute în Constituţie, sunt trecute în regulamentele celor două camere şi dacă aceste condiţii se împlinesc, UDMR este de acord", a afirmat Kelemen Hunor.
Potrivit legii fundamentale, o nouă sesiune parlamentară ar trebui să înceapă în februarie.
Cele două Camere ale Parlamentului se pot întruni însă şi în sesiuni extraordinare la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent ori a cel puţin 1/3 din numărul senatorilor, respectiv al deputaţilor.
Totodată, Regulamentul Senatului mai arată că în cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare trebuie să fie prevăzute ordinea de zi propusă, motivul cererii, dar şi durata de desfăşurare a sesiunii extraordinare.
Între timp, protestele antiguvernamentale şi antiprezidenţiale au continuat în mai multe oraşe din ţară şi în capitală.
Mii de oameni au ieşit şi marți în stradă, pentru cea de-a cincea zi consecutiv, pentru a-şi striga nemulţumirea.