Popularii Europeni susţin aderarea României la Schengen
Aflat la Bucureşti, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a confirmat sprijinul popularilor europeni pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Septembrie 2011, 11:55
Partidul Popular European susţine aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, această poziţie fiind reconfirmată inclusiv la reuniunea de miercuri a miniştrilor de interne şi justiţie membri ai familiei populare, de la care a lipsit ministrul olandez.
Prezent la Bucureşti, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens a fost primit de premierul Emil Boc, prilej cu care a declarat că popularii europeni sprijină cele doua state în atingerea acestui scop.
"Sprijinim deplin accesul României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Ieri seară (n.r. miercuri) a fost o reuniune foarte importantă a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne ai PPE. Toţi cei prezenţi au fost de acord cu accederea. Acum trebuie sa convingă şi Consiliul JAI. Sunt trist că nu a fost prezent şi ministrul olandez, se pare că a avut o dezbatere în Parlament", a declarat Wilfried Martens.
Votul privind aderarea României ar putea fi amânat
Miniştrii europeni de interne discută la Bruxelles aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene ar urma să amâne un vot privind aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni de interne.
Amânarea este luată în calcul în lipsa unui consens al statelor membre, întrucât Olanda şi Finlanda se opun aderării.
Pe masă se află totuşi un proiect de compromis al preşedinţiei poloneze a Uniunii, modificat de Franţa şi Germania, care reia ideea aderării în două etape.
Mai întâi ar urma să aibă loc deschiderea frontierelor aeriene şi maritime ale celor două ţări la 31 octombrie.
Apoi, o decizie referitoare la frontierele terestre ar urma să fie luată nu mai târziu de 31 iulie, anul viitor, după publicarea raportului Comisiei Europene pe justiţie, relatează corespondentul Radio România Actualităţi, Luminiţa Apostol.