Ponta: România susţine aderarea Serbiei la UE
Premierul Victor Ponta a afirmat, la Belgrad, că va susţine Serbia pentru a adera la Uniunea Europeană.
Articol de Simona Mihăescu, 18 Octombrie 2012, 21:03
Aflat , joi, în vizită oficială la Belgrad, prim-ministrul României s-a angajat că nu va invoca problema drepturilor minorităţii româneşti din Serbia pentru a bloca aderarea ţării la UE, aşa cum s-a întâmplat atunci când Belgradul a obţinut statutul de candidat, transmite AFP, citat de Agerpres.
"România trebuie să fie un susţinător, nu un obstacol" în calea demersurilor Serbiei de a adera la UE, a spus premierul român după întâlnirea cu omologul său sârb, Ivica Dacic.
Victor Ponta a subliniat că "nu va lega problema minorităţii româneşti din Serbia de procesul de negociere" în vederea aderării Serbiei la UE.
La Consiliu European din primăvara acestui an, România a blocat până în ultimul moment consensul pentru acordarea statutului de candidat Serbiei, solicitând garanţii privind respectarea drepturilor minorităţii româneşti din zona Timocului.
România a cerut, la aceea dată, să se evalueze respectarea drepturilor minorităţii valahe din Timoc, după ce a solicitat în mod repetat ca această minoritate să beneficieze de învăţământ în limba maternă şi de mai multe lăcaşe de cultură.
Băsescu: Problema vlahilor români nu afectează acordul de asociere a Serbiei la UE.
Amintim că în noiembrie 2011, cu ocazia unei vizite oficiale efectuate în Serbia, preşedintele României, Traian Băsescu declara că situaţia minorităţii române din Valea Timocului este prioritară pentru autorităţile de la Bucureşti, dar şi un test pentru relaţiile bilaterele româno-sârbe.
"Timocul este pentru noi o prioritate şi este o măsură a onestităţii relaţiilor noastre bilaterale, dacă se vor face paşii corespunzători pentru ca românii din Valea Timocului să-şi poată păstra cultura, limba şi credinţa. Este un test al adevărului", a declarat preşedintele, pe 2 noiembrie 2011, la întoarcerea în ţară.
Preşedintele Băsescu atragea atenţia că românii din Serbia " trebuie să ştie că Bucureştiul nu se va amesteca în treburile interne ale Belgradului".
Şeful statului a mai precizat că problema vlahilor români nu afectează acordul de asociere a Serbiei la Uniunea Europeană.
"Noi am ridicat şi vom continua să ridicăm problema vlahilor care se revendică a fi români şi dreptul lor de a-şi păstra limba, cultura. Dar reţineţi, nu este o legătură între ratificarea acordului de asociere şi problema vlahilor", a precizat Traian Băsescu.