Ponta către ministrul Justiţiei: Protejaţi Parchetul şi DNA de telefoane şi presiuni
Premierul Victor Ponta afirmă că ar fi bine ca procurorul general şi şeful DNA să nu-şi piardă ziua cu telefoane de la preşedinte şi a cerut ministrului Justiţiei să protejeze activitatea acestora de "telefoane, presiuni şi strigăte".
Articol de Radio România, 09 Octombrie 2013, 14:48
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului justitiei ca, în baza atributiilor legale si constitutionale pe care le are, să asigure independenta si buna functionare a Parchetului si a DNA, cât mai departe de zona politicului.
"Vreau să vă rog: eu, în continuare, cum am făcut-o până acum, am susţinut şi consider importante şi activitatea parchetelor şi a DNA, independenţa lor este cea mai importantă, dar independenţă de toate părţile. O să vă rog să continuaţi să colaboraţi în sens instituţional cu procurorul general, cu procurorul şef al DNA, atât în desemnarea celor care conduc structurile conform legii, dar să-i şi protejaţi de telefoane, presiuni, strigăte", a afirmat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a atras atenţia că 'lucrul cel mai bun' ar fi ca procurorul general şi procurorul şef al DNA să nu-şi "piardă toată ziua" cu telefoanele pe care le primesc de la preşedintele ţării, ci să se ocupe de responsabilităţile ce le revin conform Constituţiei.
Afirmaţia şefului Executivului vine după ce preşedintele Traian Băsescu a admis luni că uneori îl sună pe procurorul general al României, alteori îl sună acesta pe el în probleme care ţin de obligaţiile relaţiilor de serviciu.
Potrivit redatorului RRA, Angela Matei, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat, la rândul său, în cadrul sedinţei de Guvern, că a avut deja discutii în CSM şi crede că vor fi găsite formulele de sprijin si de protecţie a sistemului.
"Cred că în acest cadru vom găsi, până la urmă, formulele de sprijin şi de protecţie a sistemului. Sper ca în perioada următoare, aşa cum a decis plenul, să fie clarificate în cadrul Inspecţiei anumite declaraţii publice faţă de sistem, indiferent de unde au venit ele, şi să încercăm totuşi să găsim un mod comun de a privi justiţia în România", a spus Cazanciuc.