Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piaţă
Sute de mii de pacienţi vor fi afectaţi de lipsa pastilelor din farmacii, printre care cei cu boli cardiovasculare, neurologice, endocrine sau oncologice.
Articol de Adriana Turea, 10 Februarie 2016, 09:26
Peste 120 de medicamente ar putea să dispară de pe piaţă de la 1 iulie, atrag atenţia producătorii din domeniu.
Ei spun că motivul este noua metodă de calcul a preţurilor.
Sute de mii de pacienţi vor fi afectaţi de lipsa pastilelor din farmacii, printre care cei cu boli cardiovasculare, neurologice, endocrine sau oncologice.
Problema este, însă, faptul că peste 50 dintre aceste medicamente fie au alternative generice limitate, fie nu
În prezent, tratamentele din România au cel mai mic preţ european.
În plus, din iulie, va intra în vigoare o nouă metodologie de calcul a preţului la medicamente, care va impune producătorilor scăderea preţurilor cu încă 35%.
Farmaciile, în pericol
Pe lângă pacienţi, vor fi afectate şi farmaciile, spune directorul executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Cristina Munteanu.
"Din perspectiva farmaciilor, acest lucru, pe de o parte, le pune în situaţia de a nu îşi mai respecta obligaţia de serviciu public, şi anume aceea de a putea oferi pacienţilor tratamentul de care aceştia au nevoie, alternativa terapeutică, de asemenea, iar, din punct de vedere al afacerilor pe care le derulează, aceasta va impacta direct. În urma statisticilor pe care le avem, cel puţin 25% din farmaciile existente pe piaţă sunt în stare de faliment declarat sau nedeclarat", a spus Cristina Munteanu.
De asemenea, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România atrage atenţia că există pacienţi care şi-au întrerupt tratamentul din cauza procedurilor prea birocratice de licitaţie, cum este cazul pacienţilor cu scleroză multiplă, HIV-Sida şi al pacienţilor cu transplant.