Peste 100 de mii de pensionari au depus plângeri pentru a-şi recupera banii
Mii de pensionari din întreaga ţară au depus plângeri în instanţe pentru a-şi recupera banii plătiţi pentru asigurările de sănătate, după aflarea deciziei Curţii Constituţionale.
Articol de Adrian Cristea, 19 Aprilie 2012, 20:02
De precizat că decizia Curţii Constituţionale a hotărât că doar pentru partea din pensie care depăşeşte 740 de lei se poate reţine contribuţia de 5,5%.
Avocaţii specializaţi în dreptul muncii spun că legea a fost interpretată greşit şi că pensionarii care au depus plângeri pentru a-şi recupera banii au şanse mari să câştige în instanţă, dar Casa Naţională de Pensii susţine că nu a făcut erori.
Preşedinta Casei Naţionale de Pensii, Domnica Doina Pârcălabu a precizat că nu vor fi restituite sume de bani, deoarece hotârărea Curţii Constituţionale nu se aplică retroactiv.
Ea a răspuns şi la acuzaţiile grave ale Curţii de Conturi, care a constatat în utlimul său raport pierderi ale Casei Naţionale de Pensii de peste 6 miliarde de euro.
Aceste şase miliarde de euro lipsă din banii pentru plata pensiilor, pensii ilegale de aproape 5 milioane de euro, peste 1600 de cazuri de incompatibilitate şi coduri numerice eronate - sunt principalele probleme identificate în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Domnica Doina Pârcălabu, a declarat, joi, că mare parte din nereguli au fost deja soluţionate.
Astfel, în urma măsurilor luate de reprezentanţii Casei au mai rămas doar şase cazuri de incompatibilitate nesoluţionate, pentru restul fiind deja stabilite debite aflate în curs de recuperare. Î
În ce priveşte deficitul de bani colectaţi, preşedintele Casei s-a apărat spunând că instituţia pe care o conduce nu este responsabilă de colectarea efectivă a încasărilor, ci structurile Agenţiei de Administrare Fiscală.
În plus, a adăugat ea, Casa de Pensii a contestat anumite aspecte ale raportului din cauza unor greşeli de procedură ale auditorului.
"Acele sume estimate sunt sume estimate de către auditorii Curţii de Conturi pe baza eşantioanelor. Sunt eşantioane focusate, au mers şi au verificat ceva? Nu, mi-au făcut mai întâi filtre şi au determinat un eşantion urmărind un anume aspect. Şi, plecând de la acel eşantion, au extrapolat la întregul sistem. Or, acest aspect şi sumele acelea sunt estimate şi nu sunt sume reale" a susţinut Pârcălabu.
Raportul Curţii a reliefat şi nereguli grave la plata pensiilor de invaliditate şi pensii de urmaş, în sensul efectuării unor astfel de plăţi către persoane care nu aveau acest drept, precum şi persoane care aveau câte două dosare de pensie.
O altă problemă identificată de Curtea de Conturi sunt pensiile primite de persoane decedate.
Domnica Pârcălabu a precizat că în aceste cazuri este vorba de lacune în colaborarea dintre instituţiile statului.
"O persoană care decedează, noi avem ca şi pârghie de a o sista în plată odată când vine şi solicită ajutorul de deces şi atunci se prezintă cu toate documentele şi avem o procedură foarte bine pusă la punct şi aceasta este modalitatea cea mai fericită. Sau persoana nu solicită ajutorul de deces, se duce poştaşul să-i ducă pensia şi pensia trebuie dată numai în nume personal. Avem clauze în convenţia cu Poşta. Poştaşul face acest lucru sau nu face" a explicat Domnica Doina Pârcălabu.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice a anunţat că decizia de joi, a Curţii Constituţionale influenţează peste 2 milioane de oameni, iar această măsură se va aplica începând cu luna mai şi nu are efect retroactiv.