PDL şi UDMR, între compromisuri şi interese
Dispute în interiorul coaliţiei de la guvernare, PDL-UDMR, pe tema reorganizării teritoriale, a comasării alegerilor şi a sistemului de vot.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Octombrie 2011, 12:00
Dacă în privinţa comasării alegerilor ar exista, teoretic, un acord între PDL şi UDMR, când vine vorba de reorganizarea teritorială sau schimbarea sistemului de vot, negocierile stagnează de săptămâni bune.
PDL este actorul care a lansat discuţia şi tot PDL este cel care spune că oferă variante rând pe rând colegilor de coaliţie.
De ceva vreme, PDL pare partidul dispus să ofere diverse variante pe diverse subiecte, doar doar UDMR să bată palma pe ele. Aşa se întâmplă pe subiectul reorganizării administrativ-teritoriale.
De partea cealaltă însă UDMR pare a fi categoric dezinteresată.
"Noi nu avem o contrapropunere de judeţe. Noi tot timpul am susţinut că o regândire a reorganizării teritoriale poate avea loc numai după alegerile parlamentare", susţine Marton Arpad, deputat UDMR.
În urma nenumăratelor declaraţii de acest gen, PDL pare mai degrabă un partener de coaliţie care fie ştie mai multe, fie nu vorbeşte aceeaşi limbă, fie ambele partide fac un joc al negocierilor pentru alte ţinte, cum ar fi comasarea alegerilor, acolo unde ambele partide au căzut teoretic la pace, însă şi aici hotărârea finală ţine de o altă negociere, cea privind sistemul de vot.
Ambele partide vor vot uninominal, însă nu se hotărăsc ce fel de sistem de compensare.
În timp ce UDMR vrea compensare pe listă, PDL nici nu vrea să audă. Senatorul democrat-liberal, Cezar Preda face o ierarhie în privinţa reuşitei negocierilor.
"Din momentul în care am pus în faţa românului o lege a unui vot uninominal, este foarte greu să mă mai întorc la liste. Nu va fi absolut nicio problemă în ceea ce priveşte comasarea. Vom ajunge la un rezultat cu privire la modul în care ne alegem, la sistemul electoral, şi cred că sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le mai punem în discuţie pentru a obţine şi această dorită reorganizare teritorială. Deci cea mai grea cred că este ultima", a afirmat Cezar Preda.
Analistul politic Bogdan Lefter afirmă că, la bază, toate cele trei puncte negociate au de fapt mize electorale şi ca atare este normal ca fiecare partid să-şi dorească maximizarea şanselor.
Aceeaşi miză electorală, spune el, este şi la reorganizarea administrativ teritorială.
"PDL continuă să susţină că e vorba despre reformă. În realitate, ca orice partid politic în toată lumea, PDL încearcă o redesenare electorală. De partea cealaltă, UDMR are - şi în ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, şi în ceea ce priveşte simultaneitatea alegerilor -, are interesul de a menţine situaţia actuală, pentru că soluţiile pe care PDL le urmăreşte pentru profit electoral propriu riscă să scoată UDMR în afara parlamentului", este de părere Bogdan Lefter.
Surse din PDL spun însă că, pentru această formaţiune, reorganizarea teritorială este pe plan secund şi că mai importantă pentru partid ar fi comasarea alegerilor şi modificarea sistemului de vot, fără de care PDL ar fi condamnat electoral.
Iar Bogdan Lefter spune că UDMR nu ar interesată de fapt nici de comasarea alegerilor, pentru că nu este în avantajul ei la locale.
"UDMR are interes limpede să se ţină alegeri locale, unde relaţia cu aleşii e directă. Pe de altă parte, PDL ar dori să remorcheze localele la alegerile generale, pentru ca în campanie temele să fie generale, şi nu concrete, acolo unde electoratul a fost binişor atins la buzunar şi la nivelul de trai", a adăugat Bogdan Lefter.
Ca atare, Bogdan Lefter nu vede un punct de compromis între cele două partide, cu viziuni şi interese electorale diferite.