PDL: Răspunsul privind comasarea alegerilor îl poate da numai preşedintele
Liderii democrat liberali spun că trebuie respectată Constituţia, iar în afara spiritului legii fundamentale, numai preşedintele poate da un răspuns privind comasarea alegerilor.
Articol de Alina Dobrinescu, 23 Ianuarie 2013, 12:00
Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, miercuri, că "răspunsul privind comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în afara spiritului Constituţiei îl poate da numai preşedintele României şi nu altcineva".
"Poziţia mea e clară: Constituţia trebuie respectată! Preşedintele României le-a făcut o ofertă (celor de la USL, n.r.) de devansare a alegerilor prezidenţiale în anumite condiţii benefice pentru România, a fost refuzat. Răspunsul privind comasarea alegerilor în afara spiritului şi cuvântului Constituţiei îl poate da doar preşedintele României şi nu altcineva", a precizat Cezar Preda.
La rândul său, vicepreşedintele PDL, Florin Popescu a arătat că trebuie respectate Constituţia şi legile în vigoare şi a apreciat că, până când USL nu iese public cu această idee a comasării alegerilor pentru a se vedea argumentele, democrat-liberalii nu au ce comenta.
El a adăugat că preşedintele are un mandat pe cinci ani.
"Până nu iese public să vedem argumente, nu avem ce comenta. Există o Constituţie şi legile trebuie respectate. Actuala putere poate să şi interzică alegerile, pentru că are 70%. În legătură cu această comasare, trebuie să vrea şi preşedintele. Potrivit Constituţiei, preşedintele are un mandat pe cinci ani. Preşedintele nu o dată şi-a pus mandatul pe masă, dar în anumite condiţii profitabile pentru ţară", a mai spus vicepreşedintele PDL.
Stănişoară: Nu sunt de acord cu comasarea alegerilor
Prim-vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară a declarat că organizarea simultană a alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale ar însemna o diminuare care nu-şi are rostul a mandatului preşedintelui şi a arătat că argumentele invocate de Ponta sunt demagogice şi hilare.
"Nu sunt de acord cu această comasare a alegerilor. Ar însemna o diminuare a mandatului preşedintelui, care nu-i văd rostul", a spus Mihai Stănişoară.
El a spus că argumentul invocat de Victor Ponta pentru comasarea alegerilor, referitoare la o singură campanie electorală într-un an, este "pur demagogic".
"Anul trecut când au pus ţara pe butuci cu un referendum şi cu scandaluri nu i-a interesat acest lucru. Este hilar", a adăugat Stănişoară.
El a mai spus că nici măcar în spatele acestei propuneri nu stă dorinţa de reducere a cheltuielilor cu alegerile, ci este vorba de un scop politic.
USL vrea devasarea prezidenţialelor
Vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, a declarat că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.
Şi premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, în deschiderea şedinţei de guvern că i-a propus preşedintelui Traian Băsescu devansarea alegerilor prezidenţiale, însă şeful statului nu i-a dat încă un răspuns.
Preşedintele Traian Băsescu a participat, la începutul anului, la o şedinţă a CSM, declarând, cu acea ocazie, că nu a acceptat şi nu va accepta, pentru restul de mandat de "18-19 luni", intervenţii politice în Justiţe.
"Aşa că nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, până îmi termin al doilea mandat. Nu îmi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea", spunea preşedintele, vorbind despre acceptarea influenţelor politice în justiţie.
Actualul mandat al preşedintelui Băsescu expiră în decembrie 2014.
Alegerile europarlamentare sunt programate în mai-iunie 2014, prin urmare mandatul preşedintelui ar fi scurtat cu cinci-şase luni dacă cele două alegeri vor fi comasate.