PDL propune reducerea cotei unice de impozitare la 12 la sută
Partidul Democrat Liberal va depune în zilele următoare, la Senat, o iniţiativă legislativă ce are în vedere sprijinirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă, precum şi stimularea consumului.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Iunie 2013, 13:15
Deputatul PDL, Gheorghe Ialomiţianu, afirmă că pentru a stimula economia este nevoie de adoptarea unor măsuri – şoc de relaxare fiscală şi susţine că stabilitatea economică din această perioadă creează un cadru propice pentru o astfel de lege.
Concret, PDL propune reducerea cotei unice de impozitare de la 16 la 12 la sută, reducerea contribuţiilor sociale cu cinci procente pentru angajatori şi majorarea salariului minim pe economie de la 800 de lei, la o mie de lei.
"Această iniţiativă legislativă se bazează pe reglementarea unui pachet de măsuri fiscale care să ducă la relansarea economiei şi anume: reducerea cotei de 16% la 12% pentru impozitarea veniturilor persoanelor fizice, mă refer la salarii şi pensii, şi a profitului obţinut de companii, de agenţii economici; reducerea contribuţiilor sociale cu 5% pentru angajatori; scutirea de la plata impozitării a profitului reinvestit în echipamente tehnologice şi majorarea salariului minim pe economie de la 800 de lei la 1.000 de lei", a explicat Ialomiţianu, citat de Agerpres.
Fostul ministru al finanţelor consideră că România este stabilă financiar şi susţine că fostul guvern Boc a luat măsuri pentru stabilizarea macroeconomiei.
"România este stabilă din punct de vedere financiar. Este momentul să venim să stimulăm economia, este momentul să creăm noi locuri de muncă. Chiar şi la nivelul UE se discută tot mai mult că perioada consolidării fiscale a luat sfârşit şi trebuie să venim cu măsuri de relansare a economiei" a mai spus Ialomiţianu.
El a acuzat Guvernul Ponta că ar fi introdus noi impozite , că şomajul este în creştere şi a estimat o reducere a veniturilor bugetare în perioada următoare.
Potrivit acestuia, impactul net al măsurilor de relaxare fiscală propuse de PDL se ridică la 500 de milioane de lei pe an, bani care ar putea fi acoperiţi prin renunţarea la acordarea schemelor de ajutor de stat.
Gheorghe Ialomiţianu a mai spus că dacă România va încheia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, acesta va trebui conceput în sprijinul relansării economiei, precum şi pentru a asigura o creştere economică sustenabilă.