PDL contestă Legea bugetului la Curtea Constituţională
Vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat că PDL a depus, la Curtea Constituţională, sesizarea privind adoptarea bugetului pe 2013.
Articol de Alexandra Cristea, 08 Februarie 2013, 14:58
Curtea Constituţională va discuta, la data de 20 februarie, sesizarea de neconstituţionalitate depusă de parlamentarii PDL la Legea bugetului de stat pe 2013
PDL a contestat, vineri, la Curtea Constituţională a României legea bugetului de stat pe 2013.
Deputatul Andreea Paul, vicepreşedintele PDL, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în sesizarea adresată CCR, formaţiunea politică a invocat trei argumente legate de nerespectarea procedurilor parlamentare în cursul dezbaterilor la buget din plenul reunit al celor două Camere şi un alt argument legat de lipsa de predictibilitate a bugetului pe 2013.
Vicepreşedintele PDL a spus că cele trei argumente de încălcare procedurală la adoptarea bugetului sunt absenţa amendamentelor pe care PDL le-a depus la comisii şi care nu s-au regăsit în raportul final, absenţa Statutului parlamentarilor pe baza căruia s-au construit bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului şi lipsa cvorumului la adoptarea bugetului din noaptea de 6 spre 7 februarie.
Oltean: În buget se regăsesc "resurse financiare care nu au suport legislativ"
Anterior, preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că PDL va contesta Legea bugetului de stat pe 2013 la Curtea Constituţională întrucât în buget se regăsesc "resurse financiare care nu au suport legislativ".
Ioan Oltean a mai spus că sesizarea PDL are la bază elemente de formă şi de fond.
"Elemente de procedură şi de fond ne determină să contesatăm la Curtea Constituţională Legea bugetului. Probabil astăzi (vineri –n.r) sau mâine (sâmbătă –n.r.) grupul parlamentar al PDL va depune contestaţia la Curtea Constituţională în care vom arăta încălcările legii pe care puterea le-a făcut în timpul dezbaterii la legea bugetului şi încălcările de fond ale legislaţiei prin adoptarea acestui act normativ", a declarat el.
Ioan Oltean a dat şi un exemplu în acest sens.
"Aş aminti doar un singur element: că în buget găsim resurse financiare care nu au suport legislativ. Sunt stabilite resurse financiare care vizează drepturile financiare ale parlamentarilor fără ca statutul parlamentarilor să fie adoptat, act normativ care a fost amânat şi nu e adoptat, dar resursele financiare din buget cuprind exact acele drepturi care se regăsesc în legea aceasta. Este unul din elementele pe care le avem în vedere atunci când vom înainta Curţii Constituţionale contestaţia noastră", a spus Oltean.
Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, în favoarea adoptării proiectului de act normativ propus de Guvern pronunţându-se, oficial, 309 senatori şi deputaţi şi fiind înregistrate 108 voturi "împotrivă".