Patronii Clubului Colectiv, arestați preventiv
Acționarii Clubului Colectiv au fost arestați preventiv, în urma tragediei de la acest club bucureștean, unde până acum și-au pierdut viața 32 de tineri, iar peste 90 sunt în stare critică şi gravă.
Articol de Diana Surdu, 03 Noiembrie 2015, 21:37
Cei trei acţionari ai clubului bucureştean Colectiv au fost arestaţi preventiv pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă.
Două dintre ordonanţele de reţinere emise aseară de procurori expiraseră deja, iar cea de-a treia mai avea aproape o jumătate de oră până îşi pierdea valabilitatea.
Cei trei suspecţi vor fi duşi în arestul Poliţiei Capitalei.
O decizie a Judecătoriei Sectorului 4 a fost deja contestată de apărători şi se va judeca la Tribunalul Bucureşti.
Procurorii Parchetului General spuneau că incendiul din clubul Colectiv s-a produs din cauză că cei trei administratori au încurajat şi au permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă.
De asemenea, procurorii au spus că lipsa căilor de evacuare în caz de urgenţă şi focul de artificii în interiorul clubului, deşi acolo erau materiale uşor inflamabile şi ieftine, sunt, de asemenea, cauze ale tragediei.
Potrivit unuia dintre avocaţii celor trei patroni de club, aceştia nu ar fi fost de acord şi nu au semnat contractul, când au închiriat, în legătură cu focul de artificii.
Pe de altă parte, potrivit declaraţiilor date în faţa procurorilor de Alin Anastasescu, cu cât se adunau mai multe persoane în club, cu atât chiria pentru spaţiu era mai mică.
Comunicatul Parchetului General
Prin ordonanţa din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind sesizaţi cu privire la faptul că în incinta clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor.
Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.
'Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel încât, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracţiunea de omor calificat în infracţiunea de ucidere din culpă.