Patronatele propun măsuri de redresare economică
Patronii români vin din nou cu soluţii pentru stimularea redresării economice, propunerile înaintate vizează în principal o taxă pe valoare adăugată de 6% pentru alimente şi reducerea cotei unice la 10%.
Articol de Cora Enache, 07 Septembrie 2010, 14:56
Varianta Confederaţiilor Patronale din România are o perspectivă destul de pesimistă pentru că cere, de altfel, mari investiţi publice şi reducerea impozitării.
Marile investiţii publice sunt necesare, spun ei, pentru că sunt îngrijoraţi că nu vor fi totuşi de anvergură nici anul viitor.
În opinia lor ar fi nevoie de 20 de miliarde de euro pentru mari lucrări.
În ceea ce priveşte reducerea impozitării, patronatele cer reducerea cotei unice la 10% de la 16%.
Ele îşi motivează cererea prin faptul că toate ţările din jur au redus cota unică în jur de 10%.
De asemenea, patronatele propun ca firmele care şi-au plătitit datoriilor restante la stat până la 31 decembrie să fie scutite de plata penalităţilor.
O altă măsură- impozitarea jocurilor de noroc online
În opinia lor măsurile ar aduce investitotri străini şi români, dar ar putea crea teama că suma adunată la buget ar fi mult mai mică.
Dar, există soluţii, spun ei- este vorba de impozitarea jocurilor de noroc online- o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro pe an, iar investitorii se pare că au sediile mai toţi în Nepal.
Patronatele propun ca aceştia să plătească impozitele ca la pariuri sportive din România sau să fie obligaţi să-şi mute sediul firmelor în România.
În ceea ce priveşte necesitatea unui nou acord cu FMI, patronatele susţin că o nouă înţelegere este necesară, întrucât creşterea economică va fi modestă şi nu va permite acoperirea deficitului bugetar de 3 miliarde de euro.
Executivul nu intenţionează să reducă taxele
Miniştrii cabinetului Boc nu au analizat, încă, propunerile patronatelor, dar ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat, pentru Radio România Actualităţi, că Executivul nu intenţionează să reducă nici cota unică de impozitare, nici taxa pe valoarea adăugată pentru anumite produse.
El a subliniat că Guvernul lucrează, acum, la bugetul de stat pe anul viitor, pornind de la valorile actuale ale acestor taxe.
"Nu este vorba de nicio reducere a cotelor de impozitare. Noi lucrăm la bugetul de stat, pe legislaţia în vigoare fiscală. Noi suntem în faza de elaborare a bugetului pe 2011 şi acesta se elaborează pe baza legislaţiei în vigoare. Nu este vorba de nici o modificare e legislaţiei fiscale, nici o variantă de lucru. Deci, cotele care sunt în vigoare - 16% şi TVA-ul, 24%", a declarat Gheorghe Ialomiţianu pentru Radio România Actualităţi.