Partidul Popular Maghiar din Transilvania intră oficial pe scena politică
Partidul Popular Maghiar din Transilvania, al cărui mentor este europarlamentarul Laszlo Tokes, va funcţiona legal în România, după ce Curtea de Apel a autorizat funcţionarea sa, printr-o decizie definitivă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Septembrie 2011, 11:10
Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, recursul Partidului Popular Maghiar din Ardeal la decizia Tribunalului Bucureşti prin care a fost respinsă înregistrarea partidului, astfel că formaţiunea poate funcţiona legal şi poate fi înscrisă în registrul partidelor politice..
Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania Toro Tibor, a declarat, joi, că decizia este "firească într-o o democraţie adevărată".
"Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, recursul formulat de PPMA la decizia Tribunalului Bucureşti din luna iunie prin care a fost respinsă înregistrarea partidului nostru. În urma acestei decizii fireşti într-o democraţie adevărată, PPMA poate fi înregistrat în registrul partidelor politice. Nu a fost aşa de uşor precum ar fi trebuit să ajungem aici, dar important este că am ajuns şi la acest moment", a spus Toro citat de Mediafax.
Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.
Potrivit lui Toro Tibor, vineri va avea loc la Gheorgheni o şedinţă a Prezidiului Executiv al CNMT, pentru a stabili priorităţile viitorului partid înfiinţat de CNMT.
Vicepremierul Marko Bela criticase iniţiativa lui Tokes Laszlo de a înfiinţa un nou partid al maghiarilor din Transilvania, "împotriva UDMR", afirmând că acest demers este "iresponsabil" şi ar putea destrăma politica unitară din Ardeal.
Preşedintele provizoriu al Partidului Popular Maghiar din Ardeal, Toro T. Tibor, a depus, în 5 mai, la Tribunalul Bucureşti, documentele pentru înregistrarea juridică a formaţiunii, el afirmând că partidul încearcă să umple un gol în reprezentarea comunităţii maghiare. El menţiona că acest gol nu a fost "absorbit" de celelalte formaţiuni politice maghiare, UDMR şi PCM. "UDMR şi PCM, cele două entităţi maghiare, pot să fie adversarii noştri sau partenerii noştri, depinde de ei", arăta acesta.
Liderul maghiar spunea că formaţiunea a reuşit să strângă 29.268 de semnături, în condiţiile în care legea partidelor prevede depunerea a 25.000 de semnături ale susţinătorilor din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, în 14 iulie, cererea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal.