Partidele din Opoziţie vor o Românie a normalităţii
La Congresul Extraordinar al PSD, au fost invitaţi atât reprezentanţi ai partidelor din Opoziţie, cât şi din arcul guvernamental.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Octombrie 2010, 19:40
Liberalii au fost reprezentaţi de senatorul Teodor Meleşcanu, care a declarat că România a devenit un teren de experimentare şi tratamente de şoc aplicate de către guvernul Boc
El a cerut social democraţilor determinare pentru asigurarea succesului moţiunii de cenzură, în vderea instaurării unei guvernări cu soluţii reale la criza economică.
,, Niciodată după 1989, situaţia românilor nu a fost atât de deznădăjduită ca în prezent. Fie că lucrează în mediul privat sau sunt funcţionari la stat, românii sunt disperaţi. România a devenit un experiment nefericit, care va trebui să fie studiat ca exemplu de ce nu trebuie să faci într-o ţară ", a mai spus Teodor Meleşcanu.
El a afirmat că, fiecare zi de guvernare a actualului Cabinet duce ţara înapoi cu ani de zile.
,,Toate forţele parlamentare responsabile trebuie să acţioneze unitar astfel încât să avem un alt guvern, capabil şi competent care să ducă România înainte", a apreciat Meleşcanu
Şi preşedintele conservator, Daniel Constantin a declarat, la rândul său că este nevoie ca, partidele de opoziţie să convină asupra unor principii comune, care să ghideze o viitoare guverare PSD-PNL-PC.
,, Fac apel la o coaliţie a partidelor care respectă legea, care nu încalcă preverile Constituţiei. Partidele politice trebuie să facă un parteneriat pentru România care să aibă ca principal scop scoaterea României din criză “ a precizat liderul PC.
Opinia PNŢCD, s-a făcut cunoscută prin vocea lui Radu Sârbu, care a afirmat că partidele trebuie să revină la ideologie, pentru că un partid fără doctrină este doar o gaşcă infracţională orientată spre banul public.
În opinia sa, invitaţia la Congresul PSD este o dovadă de normalitate.
,, Credem că normalizarea trebuie continuată prin mutarea dezbaterii politice de la persoane la proiecte. Acestea nu pot fi personale oricât de jucător ar fi preşedintele ţării. ", a mai spus liderul PNŢCD.
Reprezentantul PRM, Codrin Ştefănescu, a promis sprijinul partidului său pentru coagularea unei alternative la guvernare care să aibă ca pilon central PSD.
,, Este momentul să vorbim de reconciliere. Noi suntem aliaţii dumneavoastră în lupta împotriva ciumei portocalii", a spus Ştefănescu.
UDMR-ul a fost singura formaţiune politică a actualului arc guvernamental, care a răspuns invitaţiei social democrate.
El a declarat de la tribuna Congresului că principalul punct care uneşte Uniunea şi PSD este dorinţa comună de a moderniza România, chiar dacă metodele pot diferi.
,, Am stat pe o parte a baricadei care ne-a unit, chiar dacă am stat în altă parte a aranjamentului politic. Ne-a unit dorinţa noastră de a moderniza România, de a o trece de unde era în Uniunea Europeană", a spus Attila Verestoy.
Senatorul UDMR a apreciat că drumul nu este încheiat şi că ambele formaţiuni trebuie să lupte pentru ca în România să se instaureze cu adevărat respectul faţă de valorile europene.
,, Am parcurs un proces, dar nu am ajuns încă la liman şi probabil nu vom ajunge la capăt în această generaţie. Acum doar creionăm o direcţie (...) Vreau să trăiesc ca european la mine acasă, nu în Spania sau în Italia", a mai spus A.Verestoy.
Senatorul UDMR şi-a amintit că a trecut prin momente dificile politic, în ultimii 20 de ani, alături de liderii fondatori ai PSD, reamintind despre ,, ieşirea din lagărul socialist " şi succesul intrării ţării noastre în Uniunea Europeană, NATO şi, acum, apropierea de zona Schengen.