Parlamentul European salută noul guvern al R.Moldova
Eurodeputaţii salută noul guvern de la Chişinău care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj, în instabilitate politică sistemică.
Articol de Cerasela Rădulescu, 22 Ianuarie 2016, 09:30
Situaţia din Republica Moldova a fost în atenţia Parlamentului European, care a adoptat, ieri, o rezoluţie în care salută guvernul care şi-a preluat mandatul după o perioadă îndelungată de blocaj politic.
Corespondentul RRA, Cerasela Rădulescu, precizează că, în cadrul aceleiaşi rezoluţii, eurodeputaţii i-au cerut Rusiei să nu se mai amestece, direct sau indirect, în conflictele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina şi să nu mai interfereze cu aspiraţiile europene ale acestor ţări.
La un an după ratificarea acordurilor de asociere şi de liber schimb dintre cele trei state şi UE parlamentul subliniază reformele rămase pentru fiecare stat şi ia act de referendumul din 6 aprilie din Olanda legat de acordul de asociere la UE al Ucrainei.
Referitor la Republica Moldova, eurodeputaţii salută noul guvern care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj, în instabilitatea politică sistemică - spun ei.
Parlamentul denunţă "furtul a 1 miliard de euro din sistemul bancar din Republica Moldova şi cere ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei".
"Cetăţenii Republicii Moldova vor să vadă cine răspunde pentru acţiunile penale prin care au fost deturnaţi banii din sectorul bancar. Vor să vadă economia ţării lor stabilă şi că UE este pregătită să ajute. Dar acest lucru este imposibil din punctul nostru de vedere fără vreun efort din partea aşa numitei elite a clasei politice din Moldova", a spus Michael Galler, eurodeputat german de la popularii europeni.
În rezoluţia votată eurodeputaţii subliniază că exporturile Georgiei către UE au crescut cu 15%, în timp ce ale Moldovei au crescut cu 62% în primul an şi spun că aşteaptă creşteri similare în privinţa Ucrainei.
Parlamentul European salută eforturile depuse de Georgia, Moldova şi Ucraina pentru a-şi apropia legislaţiile naţionale de standardele europene, pe baza angajamentelor asumate în cadrul acordurilor de asociere.
În text mai apare faptul că Rusia rămâne implicată direct sau indirect în conflicte şi diviziuni interne în toate cele trei ţări: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Acestea sunt teritoriile ocupate din Abhazia şi Osetia de Sud, regiunea Ţimvali din Georgia, Transnistria în Moldova, anexarea Crimeei de către Rusia şi estul Ucrainei.