Parlamentarii români, vizită în Rusia după cinci ani
O delegaţie a comisiei de politică externă a Senatului se află la Moscova, după o pauză de aproape cinci ani.
Articol de Alexandru Beleavski, 15 Octombrie 2013, 18:20
România şi Rusia fac un nou pas spre relansarea relaţiilor interparlamentare.
După reluarea, în această vară, a contactelor bilaterale directe la nivel de miniştri de externe, delegaţia Comisiei de politică externă a Senatului a început, marţi, o vizită de două zile la Moscova.
Până la această oră, delegaţia a avut, printre altele, convorbiri la Consiliul Federaţiei - Camera Superioară a Parlamentului rus, după cum transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Alexandru Beleavski.
Actuala vizită la Moscova a delegaţiei Comisiei de politică externă a Senatului este prima la acest nivel după o pauză de aproape cinci ani, părţile pronunţându-se pentru permanentizarea dialogului interparlamentar româno-rus, după cum a declarat pentru jurnaliştii români acreditaţi la Moscova preşedintele Comisiei, senatorul Petru Filip.
"Cred că în acest moment, marea problemă a relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi România este aceea de reconstruire a încrederii. Chestiunea legată de stimularea dezvoltării economice este una foarte importantă în spaţiul estic. Pe lângă aceste aspecte, sigur, s-au discutat şi lucruri legate de poziţia Federaţiei Ruse faţă de Parteneriatul Estic, în contextul relaţiei, sigur, cu Republica Moldova şi nu numai, dar şi pe dezvoltarea viitoarelor relaţii în zona culturală şi în zona învăţământului", a spus Petru Filip.
Vicepreşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale al Consiliului Federaţiei, Andrei Klimov, a apreciat, la rândul său, importanţa dialogului interparlamentar pentru adâncirea încrederii reciproce între România şi Rusia.
"Rusia şi România sunt state situate nu departe unul de celălat, însă România este deja, de câtva timp, parte a Uniunii Europene şi NATO, iar noi, la rândul nostru, construim Uniunea Euroasiatică. Cu toate acestea, suntem sortiţi să trăim alături, iar înţelegerea reciprocă de care au nevoie popoarele noastre şi oamenii politici se construieşte pe baza unor asemenea vizite şi întâlniri", a spus Andrei Klimov.