Parchetul General a ridicat documente de la referendum, de la şase instituţii
Procurorii de la Parchetul General au ridicat mai multe documente, de la referendumul din 29 iulie, în legătură cu listele electorale permanente şi listele electorale suplimentare utilizate.
Articol de Radio România, 13 August 2012, 16:56
Milioane de documente au fost ridicate de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Autoritatea Naţională pentru Cetăţeni şi de la Curtea Constituţională.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la referendumul naţional privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din data de 29 iulie 2012.
Biroul de Presă al Parchetului Instanţei Supreme mai anunţă, totodată, că au mai fost ridicate de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale, adică lista electorală permanentă în format electronic.--fb1
De asemenea, de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Biroul Electoral Central s-a ridicat situaţia statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare a alegătorilor înscrişi în copiile listelor electorale permanente.
De la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost solicitată situaţia numerică defalcată pe ani, începând cu anul înfiinţării instituţiei, a persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română, a persoanelor care au redobândit cetăţenia şi a persoanelor care au renunţat la cetăţenia română.
Au fost, de asemenea, ridicate de la Direcţia Generală de Paşapoarte şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în format electronic şi pe suport optic, datele de identificare ale cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.
Totodată, copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29 iulie, au fost ridicate de la Curtea Constituţională.
Procurorii au solicitat ridicarea imunităţii lui Victor Paul Dobre
În acest dosar, procurorii au solicitat Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii fostului ministru delegat pentru Administraţie Victor Paul Dobre, acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Până în prezent, în cauză au fost puşi sub acuzare şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-şef Constantin Manoloiu, şi secretarul de stat în MAI, Ioan Căbulea.
De asemenea, la Parchet au fost audiaţi preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, şi adjunctul şefului de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe şi fostul ministru de Interne Ioan Rus.