Pactul fiscal, pus deja sub semnul întrebării
Parlamentul European pune sub semnul întrebării necesitatea pactului fiscal convenit, luni, de lideri din 25 de state membre ale Uniunii Europene.
Articol de Carmen Valică, 03 Februarie 2012, 10:05
Parlamentul a adoptat, joi, o rezoluţie care menţionează însă mulţumirea europarlamentarilor pentru luarea în considerare a multora dintre propunerile lor.
Potrivit rezoluţiei, acest pact nu este în măsură să rezolve criza în care se află Europa.
Tratatul, menit să întărească disciplina fiscală, trebuie pus în acord cu pachetul de şase legi adoptate deja, aşa-numitele "legi ale guvernanţei economice" şi sprijinit imediat de măsuri menite să rezolve problemele stringente ale zonei euro.
Rezoluţia a fost formulată în urma dezbaterilor de, joi, la care au participat şi preşedintele Consiliului European, Herman von Rompuy, şi cel al Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Mesajul comun al celor mai mulţi participanţi a fost şi este, de altfel, de ceva vreme în Europa, că e nevoie urgent de creştere economică şi de noi locuri de muncă.
Parlamentul European îşi exprimă regretul că pactul fiscal nu e adoptat prin procedurile obişnuite în cadrul tratatelor existente, o situaţie imposibilă, cel puţin deocamdată, în condiţiile în care două ţări nu doresc să participe - Marea Britanie, care a anunţat acest lucru încă din decembrie, dar şi Republica Cehă.
Pactul urmează să fie semnat în martie şi ratificat până în 1 ianuarie 2013, informează corespondentul Radio România.
Amintim că pe 31 ianuarie 2012, statele UE au ajuns la un acord cu privire la viitorul Tratat privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţă în uniunea economică şi monetară - aşa-numitul Pact Fiscal menit să asigure disciplina bugetară a ţărilor semnatare.