Opoziţia vrea să blocheze legile salarizării
Opoziţia foloseşte "jocurile procedurale ale puterii" pentru a amâna adoptarea legilor salarizării, astfel încât bugetarii să revină la salariile dinaintea diminuării cu 25%.
Articol de Cristiana Sabău, 17 Decembrie 2010, 18:34
Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat, vineri, că partidele de opozitie încearcă să blocheze adoptarea legilor salarizarii pâna la sfârsitul acestui an pentru ca Guvernul sa fie obligat ca, după 1 ianuarie 2011 să revină la salariile dinainte de diminuarea cu 25%.
Moldovan a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, în care a explicat că opoziţia va încerca blocarea celor doua legi folosind „jocurile procedurale ale puterii”.
„Scopul nostru este de a trece de 31 decembrie 2010 când expiră tăierea pe o perioadă limitată a salariilor (cum spune Curtea Constituţională) cu 25%. Nu de alta, dar odată cu 1 ianuarie 2011 Guvernul este obligat să revină la salariile dinainte de tăiere. Acesta este scopul jocului procedural pe care am reuşit să-l facem în prima fază”, a spus Moldovan.
Purtatorul de cuvânt al PSD a explicat şi cum a reuşit opoziţia să facă un „joc procedural”.
„Am început să învăţăm din jocurile procedurale ale puterii si astazi (vineri –n.r) avem un mic succes. Am verificat dacă funcţionează actuala majoritate. A fost o decizie a partidelor de opoziţie de a nu se prezenta la o şedintă a Camerelor reunite care a fost convocată neregulamentar”, a spus el.
Moldovan a explicat că şedinţele reunite pot fi convocate de către cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar programul acţiunilor e stabilit în Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor si Senatului.
„Am asistat la un record de Guiness Book. Roberta Anasatse, profitând de discuţia mai lungă pe care noi am avut-o la partid luni, a programat un calendar al acţiunilor care nu existau, adică angajarea răspunderii Guvernului nu era înfăptuită luni, ea a fost marţi, şi a mai programat o moţiune de cenzură care trebuia prezentată joi si dezbatută luni, pe 20 decembrie. Sigur ca a fost o nerespectare de regulament care a fost pusă în practică, dar întotdeauna există soluţii”, a spus Moldovan.
Purtătorul de cuvânt al PSD a adăugat că puterea si-a angajat răspunderea pe doua legi, iar opozitia a fost de faţă la prezentarea unei moţiuni după care a depus a doua moţiune.
„Nu au convocat Birourile reunite, Roberta Anastase a dat doar un mesaj prin care eram convocaţi să ne prezentăm la Parlament. Noi am luat decizia sa nu ne prezentăm. Ei deşi au 56% din Parlament, astăzi (vineri –n.r) au fost doar 225 de parlamentari, sub cvorum care înseamna 236. Prezentarea motiunii nu a avut loc şi am înteles ca se vor reuni Birourile permanente pentru stabilirea programului celei de-a doua motiuni”, a declarat Emil Radu Moldovan, potrivit caruia opozitia vrea sa boicoteze adoptarea celor doua legi ale salarizarii cel putin pâna la sfârsitul anului.
Întrebat ce şanse daă acestui „joc procedural”, el a spus că sunt şanse mari de reuşită.
Boicotul opoziţiei în Parlament
Şedinţa Parlamentului în care Opoziţia trebuia să citească textul moţiunii de cenzură a fost suspendată, fără a se prezenta moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la Legea cadru de salarizare a bugetarilor.
Decizia a fost luată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a constatat, în urma apelului nominal, că nu este întrunit cvorumul.
După multe discuţii în contradictoriu între putere şi opoziţie dacă există sau nu cvorum şi după apelul nominal, s-a constatat că în sală sunt prezenţi 225 de parlamentari.
Şedinţa s-a suspendat, întrucât pentru a se desfăşura şedinţele comune ale parlamentului este nevoie, potrivit regulamentului, de un număr de 236 de parlamentari.
Mircea Geoană a anunţat că Birourile Permanente reunite ale celor două camere vor stabili, luni dimineaţă, calendarul prezentării şi dezbaterii acestei moţiuni.