Opoziţia îşi face propriul Birou Permanent
PSD şi PNL boicotează în continuare lucrările Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi anunţă că opoziţia va convoca propria şedinţă de Birou Permanent, în paralel cu cea a puterii. Foto:Agerpres
Articol de Iulia Gherman, 24 Noiembrie 2010, 11:31
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a desfăşurat fără reprezentanţii opoziţiei.
Membrii PSD şi PNL nu s-au pus de acord asupra orei la care să vină la şedinţa convocată iniţial de social-democraţi.
Vicepreşedintele Biroului Permanent, Adrian Năstase a declarat că această confuzie a fost creată de secretarul general al Camerei, care a anunţat o altă oră decât cea solicitată de PSD.
Secretarul Biroului, liberalul Mihai Voicu a precizat că vor avea consultări cu cei din PSD, pentru a stabili modul în care vor participa în viitor la şedinţele Biroului Permanent.
Adrian Năstase a afirmat că de săptămâna viitoare, conducerea Camerei va avea două şedinţe separate, una cerută de opoziţie şi alta de putere.
Adrian Năstase a anunţat că, de săptămâna viitoare, social-democraţii vor convoca Biroul permanent în paralel cu cel întrunit la iniţiativa puterii.
"În momentul de faţă nu mai putem avea o funcţionare comună a puterii şi opoziţiei, aşa încât opoziţia îşi va face practic propriul Birou Permanent şi vom vedea şi alte măsuri", a completat social-democratul.
PSD vrea o nouă şedinţă
Membrii PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor cer ca joi , să fie convocată o nouă şedinţă a conducerii Camerei, după ce, în cursul dimineţii lucrările acestui for de conducere s-au desfăşurat în absenţa opoziţiei.
Mircea Duşa susţine că potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, deciziile Biroului Permanent nu pot fi luate fără asigurarea cvorumului.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat că şedinţele Biroului pot fi conduse doar de preşedinte sau un vicepreşedinte desemnat de acesta.
Opoziţia cere demisia Robertei Anastase
PSD, PC şi PNL au precizat marţi, în plen, înainte de a părăsi sala, că îşi vor menţine această poziţie, până când grupul PD-L îşi va retrage sprijinul pentru Roberta Anastase sau aceasta îşi va prezenta demisia.
Criza parlamentară generată de opoziţie durează de câteva săptămâni, activitatea Biroului permanent al Camerei fiind blocată.
Opoziţia declară că va reveni la lucrările Biroului Permanent numai dacă preşedintele Camerei, Roberta Anastase îşi va prezenta demisia.
PSD şi PNL o acuză pe Anastase că a fraudat votul la Legea pensiilor în Camera Deputaţilor , semnalând acest lucru şi forurilor europene.