Oltean: Parlamentul devine o supraputere
Democrat liberalul Ioan Oltean susţine că prin modificările aduse Constituţiei, Parlamentul îşi face propriile lui legi, devenind astfel "o supraputere".
Articol de Cristiana Sabău, 04 Iulie 2013, 13:10
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, prin noua Constituţie, Parlamentul devine o supraputere.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, Ioan Oltean a declarat că Parlamentul s-ar poziţiona astfel deasupra puterii judecătoreşti şi a celei executive.
"Parlamentul devine o supraputere, îşi face propria lui lege prin care se poziţionează deasupra puterii judecătoreşti şi chiar deasupra puterii executive. Parlamentul devine for de decizie şi de dezbatere. Nu mai este doar unicul legiuitor, organul reprezentativ, ci şi organul de decizie şi de dezbatere. Aceasta înseamnă că orice stare conflictuală cade în competenţa Parlamentului ca ultimă instanţă de soluţionare a acestei probleme", a spus Oltean.
El a adăugat că PDL nu este de acord cu aşa ceva şi că va face demersuri pentru a informa opinia publică şi forurile competente despre acest abuz.
"Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a încheiat raportul, acesta a fost înaintat Senatului ca prima Cameră sesizată. (…) Ca un semn îmbucurător e faptul că la nivelul Consiliului Legislativ au fost depistate, identificate şi menţionate aproape în totalitate abaterile procesului de revizuire a Constituţiei. Într-un raport de 33 de pagini, Consiliul Legislativ scoate în evidenţă faptul că marea majoritate a modificărilor Constituţiei sunt în conflict cu Constituţia, că nu îşi au locul în interiorul Constituţiei, ci sunt de natură a fi reglementate prin acte normative cu caracater organic", a declarat Ioan Oltean.
El a spus că, prin noua Constituţie, instituţia Preşedintelui României e "defrişată", lucru de neînţeles dat fiind faptul că preşedintele PNL, Crin Antonescu, e un potenţial prezidenţiabil.
"Prima chestiune este cea în care Preşedintele României este emininat, scos din sfera puterii executive, în care funcţia de preşedinte e defrişată de procesul de revizuire a Constituţiei, preşedintele rămânând o simplă prezenţă, un simplu obiect de decor la Palatul Cotroceni. Este de neînţeles şi de neadmis ca procesul de revizuire a Constituţiei să se facă prin prisma duşmăniei pe care o are puterea faţă de preşedintele Traian Băsescu", a declarat Oltean.
El a reamintit că, în forma revizuită, Constituţia nu se aplică preşedintelui în exerciţiu, iar Traian Băsescu nu e beneficiarul noii reglementări.
Ioan Oltean a mai dat un exemplu de "golire de atribuţii" a funcţiei de preşedinte al României.
"Că e golită de atribuţii funcţia de preşedinte al României reiese şi din modul în care Parlamentul a gândit numirea premierului. Până acum, vioara întâi în desemnarea candidatului la funcţia de premier era Preşedintele României în urma negocierilor cu preşedinţii celor două Camere şi reprezentanţii partidelor politice", a declarat el.
Ioan Oltean a mai spus că nu reiese din forma revizuită a Constituţiei în ce condiţii se poate dizolva Parlamentul.
El a subliniat că PDL va avea o întâlnire cu membrii Comisiei de la Veneţia pentru a prezenta toate nemulţumirile privind modificarea Constituţiei.