Olanda şi Finlanda, criticate de preşedintele popularilor europeni
Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, l-a asigurat joi, la Bucureşti, pe premierul Emil Boc că miniştrii de interne şi de justiţie din cadrul PPE au convenit să susţină aderarea României la spaţiul Schengen.
Articol de Alina Dobrinescu, 22 Septembrie 2011, 15:28
Grupul popularilor europeni critică anunţul Olandei şi Finlandei cu privire la intenţia de folosire a dreptului de veto în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Aveţi sprijin total în această chestiune. Ieri-dimineaţă a fost o întâlnire importantă a miniştrilor de interne şi justiţie. Toţi cei prezenţi au fost de acord cu aderarea. Am fost dezamăgit că ministrul olandez nu a fost prezent; se pare că a avut o dezbatere în Parlament. Însă ieri, conform informaţiilor pe care le deţin, toţi miniştrii au susţinut puternic această aderare", a afirmat Wilfried Martens.
Wilfried Martens a spus că miniştrii membri ai familiei populare vor încerca la Consiliul miniştrilor de justiţie şi de afaceri interne să convingă Guvernul olandez asupra necesităţii unui punct de vedere pozitiv cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Aşadar, ei trebuie să convingă, azi când are loc o întâlnire a Consiliului miniştrilor de justiţie şi de afaceri interne, Guvernul olandez şi pe ministrul olandez în legătură cu necesitatea de a se ajunge la un punct de vedere pozitiv cu privire la aderarea României şi Bulgariei la acordul Schengen", a spus Wilfried Martens.
El a făcut aceste afirmaţii după întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
La discuţiile dintre Kelemen Hunor şi Wilfried Martens au mai participat europarlamentarii Sogor Csaba şi Iuliu Winkler şi preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi.
Olanda şi-a confirmat joi, la Bruxelles, opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european fără frontiere.
"Poziţia noastră este clară. Noi nu suntem în favoarea unei aderări în acest moment", a declarat ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană şi din alte state membre ale spaţiului Schengen.
"Dacă nu este cazul, atunci vom avea o poartă echipată cu cele mai bune opt zăvoare din lume, dar dincolo de această poartă, vom avea pe cineva care lasă toată lumea să intre, iar acest lucru reprezintă o problemă serioasă", a explicat el.
Pentru integrarea oricărui nou stat în spaţiul Schengen este necesar acordul unanim al tuturor statelor membre.