Ofensiva împotriva "drogurilor uşoare" continuă
Guvernul intenţionează să ia măsuri concrete pentru interzicerea substanţelor psihotrope, pe fondul continuării protestelor împotriva acestor substanţe.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Februarie 2011, 10:19
Guvernul urmează să analizeze problema substanţelor psihotrope şi noile măsuri pentru interzicerea acestora propuse de către reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu şi specialişti.
Potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, materialul cuprinde propuneri concrete şi va fi promovat într-o formă care sa permita interzicerea acestor fenomene din ce în ce mai des întâlnite în România.
Filiala Prahova a Partidului Conservator a lansat, marţi, la Ploieşti, programul "Tinerii ajută tineri", acţiune ce se va derula în cadrul proiectului "O adolescenţă fără etnobotanice".
Potrivit preşedintelui Organizaţiei de Femei a PC, Lia Ardelean, proiectul a pornit de la Ploieşti ca urmare a apelului mamelor şi tinerilor îngrijoraţi de amploarea luată de acest fenomen.
Preşedintele PC Ploieşti, George Pană, a anunţat că organizaţia municipală are 120 de tineri care se pot implica în derularea iniţiativei "Tinerii ajuta tineri".
De asemenea, se dorşte atragerea ONG-urilor din judeţ al căror obiect de activitate este conex obiectivului urmărit, crearea unei pagini de internet şi a unui forum care să dea posibilitatea tinerilor interesaţi să îşi exprime opiniile cu privire la acest fenomen, desfăşurarea unor campanii de informare periodică, distribuirea de pliante şi flyere în zone cu o circulaţie intensă, dar şi monitorizarea, cu ajutorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a acestui fenomen în vederea elaborării celor mai potrivite strategii de combatere.
Potrivit şefului Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Ploieşti, Gheorghe Bădiceanu, în Prahova funcţionează patru "magazine de vise", toate localizate în municipiul Ploieşti, transmite corespondentul RRA.
Amezi la Satu Mare pentru "magazine de vise"
Singurul magazin de etnobotanice din municipiul Satu Mare a fost amendat cu suma de 30.000 de lei de către reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.
Ei au constatat că eticheta produselor comercializate nu este tradusă în limba romană şi nu este respectată afişarea promoţională, iar cântarul nu este verificat metrologic.
În judeţul Satu Mare mai există un magazin de etnobotanice, care se află în municipiul Carei, transmite corespondentul RRA.
Proteste împotriva "drogurilor uşoare"
Câteva sute de persoane au protestat, la începutul săptămânii, în Piaţa Victoriei din Capitală şi la Constanţa faţă de comercializarea plantelor şi a produselor din plante cu efect halucinogen.
La mitingul din Bucureşti au luat parte şi jurnalişti de la Radio România Actualităţi şi Bucureşti FM.
Lupta împotrivă substanţelor halucinogene, dar şi a celor care le comercializează, continuă la Constanţa.
16 dintre magazinele de vise încă deschise în municipiul de la malul mării şi care la ultima descindere din timpul nopţii erau închise, sunt controlate.
Echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Poliţiei, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Protecţiei Consumatorilor şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă însoţiţi de reprezentantul guvenului în teritoriu, au început verificarea unităţilor unde se comercializează substanţe halucinogene, denumite generic "etnobotanice".
În judeţul Constanţa au funcţionat vara trecută , 76 de astfel de magazine însă, de-a lungul timpului, numărul acestora a scăzut deoarece patronii au fost obligaţi să-şi sisteze activitatea din cauza neregulilor descoperite în urmă controalelor făcute.
Autorităţile încearcă stoparea fenomenului
Reprezentanţii Ministerului de Interne, ai Sănătăţii şi ai altor instituţii au analizat un nou set de măsuri menite să stopeze fenomenul consumului de produse comercializate în aşa-zisele "magazine de vise".
Aceştia urmează să prezinte în această săptămână în guvern un material care va cuprinde concluziile lor.
În prezent, există un act normativ care interzice comercializarea produselor halucinogene, dar el se referă numai la 43 de substanţe.