O treime din spitale au fost clasificate conform noilor norme
Aproape 80% dintre spitalele din ţară au fost evaluate în cadrul procesului de clasificarea în funcţie de performanţă, majoritatea unităţilor sanitare fiind încadrate în categoriile IV şi V.
Articol de Adriana Turea, 20 Mai 2011, 10:16
Până joi, cinci spitale din ţară au fost încadrate în clasa I de competenţă, cu condiţia ca până la sfârşitul anului să completeze numărul de specialităţi cu cele care lipsesc pentru dobândirea acestei categorii.
Procesul de centralizare continuă până la începutul lunii iunie.
Ministerul Sănătăţii a propus clasificarea spitalelor în cinci categorii de competenţă.
Astfel, unităţile medicale vor fi de la categoria I, care au un nivel de competenţă foarte înalt, până la categoria V, cu nivel de competenţă limitat.
Ministrul sănătăţii, Cseke Atilla, spune că cele mai multe spitale sunt încadrate în clasele de competenţă III, IV şi V.
"Ele sunt spitale orăşeneşti sau spitale de monospecialitate", a declarat Cseke Atilla.
Pacienţii vor putea să aleagă la acest spital să se trateze, indiferent de nivelul de clasificare, ca şi până acum.
"Nu există niciun fel de limitare pentru pacient, el nu poate fi constrâns, fiind plătitor de contribuţie de sănătate şi având dreptul la servicii medicale, la spitalele din clasa I vorbim despre spitale care, practic, au acoperire naţională unde pacienţii vin din toată ţara, la clasa a II-a şi clasa a III-a sunt spitale care am putea să le numim regionale, respectiv judeţene dar care acoperă nu numai judeţul în care se află spitalul respectiv, ci şi judeţe limitrofe", susţine Cseke Atilla.
Ministrul sănătăţii a mai precizat că acest proces va atrage după sine o finanţare mai bună a spitalelor, în funcţie de serviciile medicale oferite. Astfel, va fi o bugetare minimă garantată.